02-06_rpxatonada05_webLa setmana passada, a l'auditori petit de l'Escola Municipal de Música Pau Casals, va tenir lloc la presentació de la 25a Xatonada Popular del Vendrell a càrrec de l'alcalde, Benet Jané; la regidora de Comerç i Turisme, Àngels Turdiu; el president del Gremi d'Hosteleria del Baix Penedès, Elias Chacón, i el president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga.

La Xatonada Popular del Vendrell se celebrarà com cada any el primer diumenge de febrer (6 de febrer). Es prepararan unes 3.000 racions de xató, que es podran adquirir pel preu de 7 euros. Enguany, pel mateix preu, les persones que comprin les racions també s'emportaran un pitet commemoratiu del 25è aniversari, patrocinat per Cafès Brasília, així com una copa i una cassoleta, també en record d'aquest quart de segle de Xatonada. A més, gràcies a la gentilesa de la DO Penedès, també s'oferirà un portacopes.

Pel que fa als actes, a partir de les 10 h, a la Rambla del Vendrell, tindran lloc el 25è Concurs de Mestres Xatonaires, la 24a Exhibició de Xatonaires Infantils, la 18a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, una mostra d'estands relacionats amb el món del xató i la trobada de plaques de cava. A més, durant tot el matí hi haurà l'animació del grup que ens acompanyat la festa en els últims anys, el "Gobern de Catalunya", i una ludoteca per a la canalla, amb una trentena de jocs d'habilitat fets amb productes reciclats.

Una novetat que d'enguany, que vol fer més amena la visita a la festa, és la incorporació d'una ruleta d'obsequis, a càrrec del drac de foc El Cabrot. Tothom que hi vulgui participar podrà comprar un butlleta i veure quin producte relacionat amb el xató pot guanyar. També hi ha novetats pel que fa al jurat del concurs; per commemorar els 25 anys de la Xatonada Popular, l'Ajuntament del Vendrell ha convidat els personatges populars que al llarg d'aquest temps han vingut a la Xatonada. De moment, hi ha confirmada la presència del locutor Justo Molinero i de l'actriu Rosa Andreu.

D'altra banda, com en els últims anys, s'ha volgut que les entitats del Vendrell participin activament en la festa de la Xatonada. La manera de fer-ho ha estat convidant a formar part del jurat les entitats que aquell any celebraven algun aniversari significatiu. Enguany, es comptarà amb representants dels Dansaires del Penedès (65 anys), dels Gegants i Nans del Vendrell (80 anys), de l'Escola Municipal de Música (25 anys), del Bou de Foc (25 anys) i de Ràdio el Vendrell (30 anys).

En el torn d'intervencions, Àngels Turdiu va manifestar que "són un orgull per a la nostra vila els 25 anys d'història de la Xatonada Popular". Per això, ahir mateix es va presentar el nou logotip de la Xatonada que, segons els responsables de la seva creació, l'empresa TGD Comunicació, impulsa el Vendrell com a capital del xató. Aquesta capitalitat es justifica pel conjunt d'accions que es fan per promocionar aquest plat, com poden ser els cursos infantils "Aprèn a fer xató", el Concurs de Mestres Xatonaires, la mateixa Xatonada, etc. Benet Jané va destacar que "aquest nou lema de ben segur donarà un bon impuls a la promoció exterior del xató del Vendrell".

En aquest mateix acte, coincidint amb els 25 anys de la Xatonada Popular, es va voler fer un homenatge a totes les persones que han col·laborat de forma voluntària a tirar endavant aquesta gran festa gastronòmica. Per aquest motiu, es va entregar un pin de plata, un mocador de coll, un morter de ceràmica i un diploma, a títol pòstum, a Vicenç Toldrà i a Palmira Ivern i, de forma personal, a Jaume Cabau, Alfons Vidal, M. José Chacón, Josep Rafecas, Josep Marrasé, Jesús Trayner, Joan Sabaté, Núria Solé, Andreu Zurano, Ton Mestres, Lluís Viñes, Montserrat Nin, Piedad García, Juan José López, Albert Martín, Carme Gracia, Salvador Rovira, Juani Mimbrero, Matías Toledo, Domingo Alfaro, Ángel Díaz, Josep Martín, Dori Corpas, Maria Díaz, María Carmen Fernández, Antonio Fernández, Jordi Ollé, Àngel Cugat, Loli Herrera, Carles Guasch, Elies Chacón, Baltasar Julià i Paco Azuaga.

També es va voler fer un agraïment públic a totes les institucions, que han tingut un paper clau en el creixement i la dinamització de la Xatonada, i a les empreses que un moment o altre hi han donat suport.

Així doncs, diumenge 6 de febrer, tindrà lloc la Xatonada Popular del Vendrell, la capital del xató.

pdf Programa d'actes

Més informació: http://www.mercatsifires.cat/xatonada.php



©2019 Ajuntament del Vendrell