12-14_presentacio_temporada_xato09wEl Vendrell va donar ahir al vespre el tret de sortida la temporada del xató 2010-2011 amb un acte al restaurant Xaloquell, que va incloure un tast d'aquest plat típic i el gest simbòlic d'aixetonar la bóta de vi novell. A banda de les autoritats locals, hi van ser presents el president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga, i el president de la Cooperativa Agrícola, Pere Pijoan, així com diversos col·laboradors de la Xatonada vendrellenca.

La regidora de Promoció Econòmica, Àngels Turdiu, va assenyalar que amb la presentació d'ahir "es posa de manifest el suport a la nostra gastronomia, als productes de la nostra terra i a totes aquelles persones, institucions i empreses que treballen per difondre'ls". Així mateix, Turdiu va anunciar que enguany la temporada es presenta amb un al·licient especial, ja que culminarà amb la 25a edició de la Xatonada Popular, que es celebrarà a la Rambla el 6 de febrer. En aquest sentit, la regidora va explicar que "tot i l'austeritat econòmica que s'imposa en aquests moments, intentarem celebrar una festa molt lluïda, amb sorpreses i novetats". De moment, Àngels Turdiu va avançar que s'han convidat tots els personatges populars que han vingut al Vendrell durant les 25 edicions de la Xatonada, així com la nova ambaixadora de la Ruta del Xató, la prestigiosa restauradora Carme Ruscalleda. La regidora també va explicar que, com a novetat, enguany la Rambla comptarà amb una carpa de la DO Penedès, on els visitants podran degustar els millors vins penedesencs. Un altre afegit de la festa serà la instal·lació d'una ruleta gegant, que a iniciativa del Cabrot -que celebra el seu 20è aniversari-, animarà la jornada amb sortejos de productes relacionats amb l'elaboració del xató.
Per la seva banda, el president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga, va lloar els productes amb què s'elabora el xató del Vendrell, un plat que va qualificar de "saludable i plenament inscrit en la dieta mediterrània, recentment declarada Patrimoni Cultural immaterial de la humanitat per la Unesco". Azuaga també va destacar l'esforç que s'ha fet en aquests 25 anys de trajectòria de la Xatonada Popular per donar a conèixer el plat als nens i nenes del Vendrell i la comarca, a través de la realització dels cursets "Aprèn a fer xató". Segons Paco Azuaga, en aquest quart de segle hi han participat, aproximadament, uns 6.000 infants.

Per la seva banda, el president de la Cooperativa Agrícola del Vendrell, Pere Pijoan, va apostar perquè durant molts anys continuï l'excel·lent maridatge del xató amb el vi de la terra.

Per cloure l'acte, l'alcalde, Benet Jané, va manifestar que el Vendrell s'ha de felicitar per haver aconseguit, gràcies a l'esforç col·lectiu, que el xató sigui molt més que un plat. "El xató és festa, és reclam turístic, és convivència, és identitat i, a més, és un plat senzill, barat i saludable".



©2019 Ajuntament del Vendrell