08-17_Guarnieri_webUn dels trios més reconeguts i de més prestigi a Europa, el Trio Guarneri de Praga, tancarà, fent dos concerts, el 30è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell. I ho faran amb un concert el dijous 26 d'agost, a dos quarts d'onze de la nit i el dissabte a dos quarts de nou, amb un concert adreçat a les famílies i al públic jove.

El Trio Guarneri de Praga reuneix tres solistes reconeguts internacionalment, que prossegueixen, amb gran experiència, la tradició txeca de música de cambra. La llarga col·laboració d'Ivan Klánsky, amb Cenek Pavlik i amb Marek Jerie, va potenciar i fomentar el desenvolupament de l'equilibrada harmonia i de l'homogeneïtat en l'estil d'aquest conjunt. Cenek Pavlik toca un violí de Guarneri del Gesu i Marek Jerie, un violoncel d'Andrea Guarneri.

El trio ha viatjat pel món sencer: Europa, Canadà, EUA, Amèrica del Sud, Austràlia... i ha assistit als festivals més importants, com els de Lucerna, Carinthian Festival d'Estiu d'Àustria, Dvorak Festival a Praga, Schleswig-Holstein Music Festival i Victoria Festival al Canadà, entre altres. Han gravat molts CD i, dels nombrosos premis de prestigi obtinguts, s'ha d'anomenar el Choc Le Monde de la Musique per l'enregistrament de L. van Beethoven, Trio Arxiduc, l'any 1999. L'octubre del 2001 se'ls va tornar a donar el mateix premi per l'enregistrament de Mendelssohn i Xostakòvitx. Cal remarcar l'èxit important en ser escollits, el mes de setembre de 2001, per la revista Grammophone com a Editors Choice, entre els 10 CD recomanats de tots els gèneres d'arreu del món.

El Trio Guarneri va ser present en el 24è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell l'any 2004.

IVAN KLÁNSKY, piano, va néixer el 1948, és probablement el pianista més destacat de la República Txeca. Va estudiar a l'Acadèmia de Música de Praga amb V. Kameríková i F. Rauch. Ha estat guardonat repetidament en els concursos internacionals de Bolzano, Leipzig, Barcelona, Santander i Varsòvia. A Fort Worth (EUA) va rebre també, pel seu èxit, el títol de ciutadà honorari. Al Festival Internacional Paloma O'Shea a Santander va rebre el segon premi i el primer premi als festivals de Praga i de Londres.

Al mateix temps, a més de tocar com a solista, és membre del Trio Guarneri i pedagog a l'Acadèmia de Música de Praga i al Conservatori de Lucerna (Suïssa).

CENEK PAVLIK, violí, és nascut a Praga l'any 1955, és un dels més importants violinistes de l'actual generació d'intèrprets txecs. Va estudiar al Conservatori i a l'Acadèmia de Música de Praga amb Nora Grumlíková, i va perfeccionar-se estudiant amb el professor Milstein. Els seus èxits més importants són el primer premi al Concurs Internacional de Praga i de Londres, l'any 1979.

Ha fet concerts amb directors d'orquestra de prestigi, en molts països d'Europa, i viu com a artista independent a la República Txeca.

MAREK JERIE, violoncel és nascut l'any 1947 a Praga és un dels violoncel·listes més destacats. Va estudiar a l'Acadèmia de Música de Praga amb els professors Apolín i Vectomov, i aprofundí els seus coneixements musicals i tècnics anant a cursos de Casals, Rostropòvitx i Navarra.

Ha fet concerts com a solista i com a músic de cambra a tot Europa, així com a Amèrica del Sud i part d'Àsia. Des de 1976 és professor al Conservatori de Lucerna fent classes de formació i de perfeccionament.

El programa que interpretaran el dijous dia 26 és: Trio en sol major, de Haydn; Trio op 121, de L. Van Beethoven; i Trio en fa menor d'A. Dvorak.

El concert del dissabte 28, concert de cloenda, tindrà com a narrador en David Puertas, i el Trio Guarneri anirà interpretant el Trio de Beethoven. És un concert dedicat a les famílies i al futur públic del Festival internacional de música Pau Casals.



©2019 Ajuntament del Vendrell