oscar_18century_orchestrawEl clarinetista Òscar Argüelles, músic resident a Holanda i fill del Vendrell, participarà en el concert del dissabte 7 d'agost, dintre del 30è Festival Internacional de Música Pau Casals, junt amb l'Orquestra Camerata XXI. Plegats interpretaran, la primera part, el Concert per a clarinet i orquestra, de W. A. Mozart. El programa del concert es completa amb l'andante de la Simfonia núm. 12 de Carles Baguer, i la Simfonia núm. 5 de F. Schubert, que ocupen tota la segona part.

Òscar Argüelles començà els seus estudis elementals de clarinet a l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. Continuà els estudis de grau mitjà amb menció d'honor al Conservatori de Tarragona. Finalitzà els seus estudis el 1999 amb el grau superior al CSMMB.

S'inicià en clarinet històric de la mà de Carles Riera. El 2000 es traslladà a Holanda i el 2006 obtingué el màster de clarinets històrics i caramelles al Conservatori Reial de La Haia, becat pel Ministeri de Cultura i la Generalitat de Catalunya.

Es dedica a la interpretació amb instruments antics, realitzant concerts per tot el món, col·laborant amb els grups especialitzats més importants. En l'àmbit de la música de cambra, forma part del sextet Nachtmusique, amb el qual ha realitzat aquest 2010 un CD amb música inèdita de J. C. Bach per a instruments de vent, editat pel segell discogràfic Glossa.

En el camp pedagògic, ha estat professor convidat de la Jove Orquestra Nacional dels Països Baixos (NJO). Des del curs 2009-2010 és professor de clarinet històric a l'Aula de Música Antiga del Conservatori de Girona. Combina la seva activitat com a intèrpret i docent amb la construcció de còpies de clarinets antics i caramelles, amb els quals interpreta els seus concerts.

L'orquestra Camerata XXI és dirigida per Tobias Gossman. Tobias Gossmann nasqué a Siegen (Alemanya) i ingressà a la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst de Viena. Estudià violí i piano i, posteriorment, direcció d'orquestra. Acabà la seva formació professional amb el diploma artístic amb distinció especial.

Des del 1986 fins al 1990 Tobias Gossmann liderà el grup Maurice Ravel a Viena. Fou director invitat en diverses orquestres, com a la Festival Orchestra Canford a Anglaterra, la Folkwang Kammerorchester d'Essen a Alemanya, l'Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra, l'Orquestra de la Ràdio FM Sofia a Bulgària, l'Orquestra de la Ràdio Pilsen a Txèquia, l'Orquestra de Cadaqués, l'Orchestre Symphonique de la Petite Camargue, l'Orquestra de la Comunitat Valenciana i l'Orquestra Oviedo Filarmonía. L'Orquestra Nacional de Tailàndia el convidà a dirigir una nit de gala a Bangkok per celebrar el 70è aniversari de Sa Majestat, la reina Sirikit de Tailàndia.

Ha estat assistent en importants produccions d'òpera, com l'Òpera Estatal de Viena i l'Òpera Estatal de Munic. Al Japó ha actuat com a director de la Super World Orchestra, en la qual també participa com a violinista. Aquesta orquestra d'elit és dirigida per directors de fama internacional, com Lorin Maazel, Zubin Mehta i Bernhard Haitink, i està integrada per concertinos i solistes de les millors orquestres del món. Entre els anys 2000 i 2003 ocupà el pòdium per a diverses retransmissions de televisió en l'International Music Festival Tokio. El 1999 Tobias Gossmann dirigí l'estrena mundial del ballet Terra baixa, escrit pel compositor català Albert Guinovart, que s'enregistrà també en CD amb l'Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra. Durant el 2003 i el 2004 fou professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya i des de 2003 és director musical de l'Orquestra Camerata XXI.©2019 Ajuntament del Vendrell