07-27_Acadmia_fundacional_webL'obra més reconeguda del compositor G. B. Pergolesi, Stabat Mater, podrà escoltar-se el dijous 5 d'agost, a dos quarts d'onze de la nit (22.30 h), en el marc del 30è Festival Internacional de Música Pau Casals, a l'Auditori Pau Casals del Vendrell.

Aquesta obra de Pergolesi és una de les que oferirà l'orquestra Acadèmia 1750, que és l'orquestra del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí. L'orquestra està dirigida per Stefano Demicheli, i per a aquest concert compta amb els solistes Deborah York, soprano; Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano; Josep Domènech, oboè; i Carles Cristòbal, fagot.

La primera part del concert constarà de les obres següents:

Concert en si bemoll major per a oboè, fagot, cordes i baix continu, de J. A. Reichenauer; Concert en re menor per a dues flautes, dos oboès, dos fagots, cordes i baix continu, de J. F. Fash ; i Les eléments. Simphonie nouvelle, de J. F. Rebel.

A la segona part del concert s'interpretarà l'Stabat Mater, per a soprano, contralt, cordes i baix continu, de J. B. Pergolesi.

Amb la finalitat de proporcionar al Festival de Músiques de Torroella de Montgrí un instrument orquestral propi, l'any 2006 va néixer l'Orquestra Barroca del Festival de Torroella de Montgrí. Aquest projecte va sorgir de l'antiga orquestra La Principessa Filosofa i de l'aposta del mateix Festival per la creació d'una formació musical pròpia. La presentació de l'orquestra torroellenca es va materialitzar l'any 2006 amb la interpretació, per primera vegada a Catalunya, de l'oratori L'acompliment del Primer Manament, KV 35, de W. A. Mozart, sota la direcció de Marek Stryncl. A partir d'aleshores l'orquestra ha anat desplegant diferents projectes al costat de destacades personalitats del món de la interpretació amb criteris històrics com ara Ottavio Dantone (Juditha Triumphans), Alfredo Bernardini (Sturm und Drang o La gènesi del romanticisme germànic) o Paul Goodwin (Una gala Haendel).

Els components de l'Acadèmia 1750 són músics especialitzats en el camp de la interpretació històrica i tenen en comú l'interès per l'aprofundiment en l'àmbit dels instruments originals. Els seus membres formen part de coneguts projectes orquestrals com ara Le Concert des Nations, Les Musiciens du Louvre, Concerto Köln, Al Ayre Español, El Concierto Español...

Amb la presentació del seu primer CD (un enregistrament en directe de l'oratori Juditha Triumphans realitzat a la ciutat de Lugo el maig de 2008), l'orquestra va canviar la seva denominació i va convertir-se en l'Acadèmia 1750. Amb aquesta denominació, va presentar l'any 2009 el seu segon CD dedicat a les Simfonies de Carles Baguer (Columna Música, 2009), amb el qual ha obtingut un gran èxit de crítica.

La internacionalització de l'Acadèmia 1750 va iniciar-se al setembre de 2009 amb una interpretació de l'oratori Juditha Triumphans a l'església de San Giovanni in Bragora de Venècia, amb motiu de la participació de Catalunya a la Biennal d'Art de Venècia.

En aquests anys l'orquestra ha tingut l'oportunitat de treballar amb destacades solistes vocals com ara Isabel Rey, Núria Rial, Emanuela Galli, José Maria Lo Monaco, Gemma Coma-Alabert, Lola Casariego, Marta Infante o María Hinojosa, entre d'altres.

En el si de l'orquestra s'han desenvolupat diferents conjunts de música de cambra adscrits al projecte de l'Acadèmia 1750, com ara els conjunts Movimento Arioso i Doppler Ensemble.

La seva concertino és, des de la seva fundació, la violinista Farran James que, en algunes ocasions, assumeix les tasques de direcció musical.



©2019 Ajuntament del Vendrell