07-05_Lluis4wEl 30è Festival Internacional de Música Pau Casals, que es fa des de l'any 1981 a l'Auditori Pau Casals del Vendrell, aixeca el teló dissabte vinent, 10 de juliol, a dos quarts d'onze de la nit, i ho fa amb un rellevant homenatge a Pau Casals i al violoncel. Tindrà lloc la primera audició mundial de la col·lecció integral de les obres per a violoncel i piano de Pau Casals, que són: Pastoral, Rêverie, Full d'àlbum, Romança i Poème. La interpretació anirà a càrrec del violoncel·lista Lluís Claret, acompanyat al piano per Gerard Pastor.

Aquestes obres ocuparan tota la primera part del concert. A la segona part, una formació de setze violoncel·listes, els Violoncel·listes de Barcelona, interpretaran: "Sarabanda en re major" de la Suite núm. 6, de J. S. Bach; la Sardana per a violoncels, de Pau Casals; Sant Martí del Canigó, de Pau Casals, i El cant dels ocells, popular catalana.

Els Violoncel·listes de Barcelona són: Anna Mora, Natividad Álvarez-Ossorio, Mariona Camats, Guillermo Cerviño, Daniel Claret, Jordi Claret, Eun-Sun Hong, Eun-Kyung Noh, Marika Kobayashi, Sophie Noëll, Sylvie Reverdy, Ferran S. Albrich, Eulàlia Subirà, Koichi Sumino i JulianeTrémoulet.

El violoncel·lista Lluís Claret va nèixer a Andorra l'any 1951, de pares catalans exiliats, i va començar els estudis musicals amb nou anys. El seu futur musical estarà molt marcat pel seu contacte amb grans professors, com Maurice Gendron, Radu Aldulescu i Enric Casals (germà de Pau Casals) que, encara que no fos violoncel·lista, serà durant molts anys el seu principal conseller musical. Les seves trobades amb Gyorgy Sebok, Eva Janzer i Bernard Greenhouses seran igualment decisives per al desenvolupament de la seva personalitat artística.

Els primers premis del Concurs Casals (1976) i Rostropòvitx (1977) projecten la seva carrera internacional a les principals capitals d'Europa, Amèrica i Àsia. Ha estat convidat per orquestres de prestigi, com la National Symphonie de Washington, la Filharmònica Txeca, l'English Chamber Orchestra, l'Orchestre National de France i altres formacions de Tòquio, Seül, Düsseldorf, Stuttgart, Bamberg, Moscou, Brussel·les, Madrid i Barcelona. A més, ha actuat sota la direcció de Vaclav Neumann, Mistislav Rostropòvitx, Pierre Boulez, Karl Munchinger, Dmitri Kitaienko, Sakari Oramo i George Malcom, entre altres.

La música de cambra i la pedagogia són una part important i indispensable de l'activitat professional de Lluís Claret. Va ser fundador del Trio de Barcelona (1981-1993) i toca en duo amb el pianista Josep Colom. Lluís Claret és professor a l'Escola Superior de Música de Catalunya i al Conservatoire National de la Région de Toulouse. També fa classes magistrals a França, Portugal, Bèlgica, Holanda, Itàlia, EUA, Japó i Corea. Amb Bernard Greenhouse, dirigeix un seminari anual a l'Abbaye de Fontfroide.

Lluís Claret és convidat sovint com a membre del jurat de grans concursos internacionals (Rostropòvitx de París, Paulo d'Hèlsinki, Pablo Casals de Kronberg, Adam de Nova Zelanda) i presideix el Concurs Internacional Lluís Claret-Villa de Moguer.

Ha actuat al Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell els anys 1983, 1986, 1990, 1995, 1999 i 2005.

Aquest primer concert del 30è Festival Internacional de Música Pau Casals, que en té un total de quinze i que acabarà el dia 28 d'agost, ha desvetllat l'interès de molts mitjans de comunicació. Catalunya Música i Televisió de Catalunya l'enregistraran per emetre'l posteriorment, però es podrà veure en directe, per internet i a tot el món, per mitjà de la pàgina web de Televisió de Catalunya.  tv3.cat/festivalpaucasals



©2019 Ajuntament del Vendrell