L'Auditori Pau Casals del Vendrell acollirà el dia 17 de juny, durant tot el matí, les activitats del CREDA. El CREDA (Centre de Recursos per a Deficients Auditius) és un servei educatiu dependent del Departament d'Educació que té com a objectiu principal el recolzament en la inclusió de l'alumne sord en els centres educatius ordinaris.

El CREDA de Tarragona i les Terres de l'Ebre ha portat ha terme enguany, i de forma experimental, l'Agrupament Virtual a Temps Parcial dels alumnes sords d'ESO de la demarcació de Tarragona i les Terres de l'Ebre. L'objectiu era que, paral·lelament al treball de l'alumne sord en l'institut del seu poble o barri, els alumnes sords poguessin treballar junts una part concreta del seu currículum a través d'un Moodle.

Aquest treball virtual (via internet) s'ha complementat amb trobades presencials (una per trimestre). Per a l'últim trimestre del curs, s'han programat unes colònies (dos dies) a l'Alberg Sta. Maria del Mar de Coma-ruga. Dins el marc d'aquestes colònies, un treball per desenvolupar serà una activitat de música el dia 17 de juny a l'Auditori Pau Casals de Sant Salvador.

L'activitat a l'Auditori Pau Casals es fonamentarà en el treball de les tres qualitats físiques del so: freqüència, intensitat i durada. El noi sord conserva unes restes auditives que fa que la seva audició, tant quantitativament com qualitativament, sigui diferent de la resta de persones. Aquestes persones han de compensar aquesta discapacitat amb una constant estimulació de les seves restes auditives per tal que puguin interactuar millor amb el seu entorn.

L'activitat, que és la primera vegada que es fa, es basa en l'associació de sons amb aspectes visuals. Per exemple, el so greu amb un animal (un elefant), el so agut amb un altre animal (un ocell), un so fort amb un animal gros, un so fluix amb un animal petit... L'alumne ha d'escoltar i saber relacionar el so que escolta (distorsionat respecte a les persones normooients) amb cada dibuix. El treball es plantejarà de manera lúdica. En un segons pas, l'alumne ja no serà qui ha de discriminar el so, sinó que farà el so. A partir d'instruments musicals bàsics (pandero, triangle, caixa xinesa...), l'alumne haurà de fer sons per tal que els altres facin les accions.

És un treball que fa que l'alumne sord estimuli les restes auditives i es parteix del fet que els sons ens donen informació; així doncs, es concep la idea que els sons harmònics (música), a més de la part estètica, ens transmeten coses.©2019 Ajuntament del Vendrell