04-26_corzongora_webEl proper divendres a 2/4 de 10 del vespre i al nou auditori de l'Escola de Música, el Cor Zóngora presenta una nova versió del Llibre Vermell de Montserrat.

El Llibre Vermell de Montserrat és un manuscrit de contingut litúrgic que data del segle XIV i que es conserva al monestir de Montserrat. Inclou una col·lecció de deu cants medievals escrits en català, occità i llatí, d'autor anònim, que van ser compostos per animar i entretenir els pelegrins que arribaven a la muntanya. Per antiguitat i per valor musical, aquests càntics són una de les obres vocals cabdals de la música catalana i un tresor de la nostra cultura.

Al llarg del temps se n'han fet versions molt diverses –amb acompanyaments instrumentals diferents–, i han estat transcrites i reinterpretades amb rigor, però també amb certa llibertat artística, per musicòlegs i especialistes medievals.

La nova proposta musical és d'Adrià Grandia, i té com a idea la deconstrucció musical dels diversos càntics –desgranant les melodies i tornant-les a trenar– amb un protagonisme especial per als instruments d'època, com ara la viola de roda o les percussions, però aprofitant també els nous recursos i avantatges tècnics que tenim a disposició avui en dia.

A més, l'espectacle inclou la intervenció d'una ballarina que dansa al ritme de les veus i els instruments, tot evocant la idea primigènia per a la qual van ser compostes aquestes melodies.

A la primera part, el cor interpretarà sis cançons del Renaixement harmonitzades per a cor de noies, piano, violoncel i percussió pel compositor i contratenor Jordi Domènech.

El cor Zóngora ha presentat fins ara aquest concert a Tarragona, Sant Feliu de Llobregat i Castellterçol, on la proposta ha estat acollida amb gran èxit.


©2019 Ajuntament del Vendrell