Aquesta data no va ser escollida a l’atzar, sinó que commemora l’assassinat de tres germanes: Minerva, María Teresa i Patricia Mirabal, que van ser executades durant la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo a la República Dominicana, el 25 de novembre de 1960. A partir d'aquí, i amb l'augment de dones assassinades i agredides any rere any, se segueix escollint com a dia internacional i de commemoració contra la violència vers les dones en qualsevol dels seus àmbits i pel simple fet de ser dones.

Dates clau 25N:

  • L’any 1981 es va declarar Dia Internacional contra la violència envers les dones en la Primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib.
  • La declaració de les Nacions Unides sobre l'eliminació de la violència contra les dones, va adoptar el 20 de desembre de 1993, la utilització del terme "violència de gènere" o violència contra les dones per referir-se a "qualsevol acte de violència basat en la pertinença al sexe femení".
  • L'any 2004 el Parlament Espanyol aprova per unanimitat la Llei orgànica 1/2004, del 28 de desembre, de mesures de protecció integrals contra la violència de gènere.
  • En l'àmbit autonòmic, entre es anys 2002 i 2004, la Generalitat de Catalunya va crear el "Pla Integral de Prevenció de la Violència de Gènere i Atenció a les dones que la pateixen" i entre el 2005 i el 2006 es va crear el "V Pla d'Acció i Desenvolupament de Polítiques de Dones a Catalunya", dins els quals es troba el "Programa per l'abordatge integral de la violència contra les dones".
  • L'any 2008 s'aprova al Parlament de Catalunya, la Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, va ser una llei pionera, fruit de la participació de les organitzacions feministes i de la construcció de consensos entre els partits polítics. Encara avui dia, es pot considerar la llei més avançada en matèria de violència masclista i a l'Estat espanyol.
  • L'any 2020 es va aprovar una modificació a la LLei 5/2008, la LLei 17/2020, del 22 de desembre. Aquesta llei, a més de reconéixer noves formes i àmbits de violència, va introduir una sèrie d'estàndards de drets humans, nous conceptes i perspectives que van perfilar el Protocol Marc per una intervenció amb diligència deguda en situacions de violències masclistes.
  • L'any 2021 es va crear el Departament d'Igualtat i Feminises de la Generalitat de Catalunya que va incorporar la Direcció General per a l'erradicació de les violències masclistes, amb funcions de prevenció i reparació integral.

Cartell 25 de novembre de 2023

Declaració institucional 25N 2023 

Vídeo: "És violència de gènere...", a càrrec de la Casa d'Oficis el Vendrell per la Regidoria de Feminismes i Drets LGBTIQ+

 

 

 

©2019 Ajuntament del Vendrell