Del 22 al 29 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema “Mou-te en la direcció correcta”, la Setmana del 2012 proposa una cerca de noves formes de mobilitat per allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular cap a un transport més sostenible.

Canviar el nostre mitjà de transport pot significar viure en un poble o una ciutat millors i respirar un aire de més qualitat i més saludable. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.

Per iniciativa de la Regidoria de Via Pública, Mobilitat i Transport i la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, l’Ajuntament del Vendrell s’ha adherit a aquesta Setmana, per a la qual s’han programat un seguit d’activitats.

Una d’aquestes activitats és el documental-tertúlia sobre la mobilitat sostenible i el consum energètic, que es durà a terme el dijous 27 de setembre a les 19.30 h, al local dels Nens del Vendrell (av. Riera de la Bisbal, s/n). Aquest acte està organitzat pel GEVEN, Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès, amb la col·laboració dels Nens del Vendrell.

El documental que es projectarà és The End of Suburbia: Oil Depletion and the Collapse of the American Dream (2004), dirigida per Gregory Greene i produïda per Barry Silverthorn.  La presentació del documental i la conducció de la tertúlia oberta serà a càrrec d’Arnau Gómez.

endsuburbia

SINOPSI: La fi del somni americà: l'escassetat del petroli i el col·lapse dels barris residencials americans. Des de la Segona Guerra Mundial, els nord-americans han invertit molt en els barris residencials, ja que els donava sensació d'espai, vida familiar i avanç, i era econòmicament accessible. Tan aviat com la població dels barris es va estendre (en els últims 50 anys), l'estil de vida s'ha inserit en la consciència americana.
Els afores de les ciutats, i tot el que promet, s'ha convertit en el somni americà. Però, com més anem entrant al segle xxi, més estan començant a emergir serioses preguntes sobre el sosteniment d'aquest estil de vida.

Amb honradesa brutal i un toc d’ironia, el final dels barris residencials explora l'estil de vida americà i les seves perspectives, mentre que el planeta s'apropa a una època crítica en què la demanda global pels combustibles fòssils comença a desgastar-ne la font d’origen. Les conseqüències de la inacció enfront d'aquesta crisi global són enormes.


Què significa el topall de producció de petroli per a l’Amèrica del Nord? Quan els costos de l’energia s'elevin sobtadament en els anys que vénen, com reaccionaran les poblacions dels barris residencials a l'esfondrament del seu somni? Estan aquests barris d'avui destinats a convertir-se en els tuguris de demà? I què es pot fer ARA, individualment i col·lectivament, per evitar-ne el final?

Duració: 72 minuts

Totes les activitats de la setmana de la mobilitat sostenible són gratuïtes.

Per a més informació sobre els actes, es pot demanar al correu electrònic mediambient.elvendrell@gmail.com i al Facebook de la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat http://www.facebook.com/pages/Regidoria-de-Medi-Ambient-i-Sostenibilitat/179277802166134.

 

MOU-TE AMB EL VENDRELL

©2019 Ajuntament del Vendrell