a_guimerwDramaturg i poeta (Sta. Cruz de Tenerife, 1845 - Barcelona, 1924). A l'edat de vuit anys arribà al Vendrell i inicià la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, sota el guiatge del seu amic vendrellenc Jaume Ramon i Vidales, en català. Al voltant de 1870 coneix l'ambient dels poetes i escriptors que reuneix el certamen anual dels Jocs Florals. Es traslladà a viure a Barcelona, formà part dels primers nuclis del catalanisme (La Jove Catalunya) i va escriure en els seus primers òrgans d'expressió (La Renaixensa). Com a poeta, va ser nomenat Mestre en Gai Saber en els Jocs Florals del 1877. Les seves obres teatrals més representatives són: Maria Rosa (1894), Terra baixa (1897) i La filla del mar (1900).

 La seva activitat literària va transcórrer paral·lelament al seu compromís catalanista. El 1892 participà en l'Assemblea de la Unió Catalanista, que configurà la reivindicació més precisa de la recuperació de les llibertats nacionals: les Bases de Manresa.

Àngel Guimerà esdevingué, en vida, un home-símbol. El poble català li va retre un multitudinari homenatge el dia 23 de maig de 1909 a la plaça de Catalunya de Barcelona. El seu funeral, tot i ésser prohibit, va convocar més de cinquanta mil persones que van voler acomiadar el pare del teatre català modern.

 

 

©2019 Ajuntament del Vendrell