DSCN2781

Àngel Guimerà (1845-1924), fill de pare vendrellenc i de mare canària, va viure a la casa pairal dels Guimerà al Vendrell durant el s. XIX. En aquesta casa, va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català, per triomfar després en el món teatral com a dramaturg. Una de les seves principals obres fou Terra baixa.

La Casa Museu Àngel Guimerà, coneguda actualment com Cal Guimerà, era coneguda antigament amb el nom de Cal Ximet. Aquesta casa pairal de la família Guimerà, adquirida pel besavi del poeta i dramaturg l'any 1778, pertany a l'Ajuntament del Vendrell des del 1973, moment en què va ser cedida pels hereus d'Àngel Guimerà perquè fos oberta al públic.

El museu ofereix un recorregut per la vida i l’obra d’un dels màxims exponents de la Renaixença de les lletres catalanes a finals del segle XIX.
C/ Santa Anna, 10
43700 El Vendrell

 

Tel. 977 66 10 06 / 977 66 56 84
C/e: museuguimera@elvendrell.net
Web: https://www.elvendrell.net/museus/casa-museu-angel-guimera

Horari especial estiu 2020:
De dimarts a divendres de 10 h a 14 h i de 18 h a 20 h
Dissabtes d'11 h a 14 h i de 18 h a 20 h
Tancat: dilluns i diumenge

 

Tarifes

 

Visita lliure

 

Entrada per a tothom

2,50 €

 

Carnet Jove, Estudiants i aturats

1,00€

 

Carnet de Docent

gratuït

 

Vendrellencs

gratuït

 

Estudiants Vendrellencs i menors de 8 anys

gratuït

  RUTES CULTURALS

- Itinerari literari Àngel Guimerà pel Vendrell

Vegeu INFORMACIÓ RUTES CULTURALSACTIVITATS PER A LES ESCOLES I INSTITUTS

- Conte “El gos de casa” – Escoles bressol i Infantil

- Coneix els personatges de la vila: Àngel Guimerà – Primària mitjà (3r)

- Itinerari literari i visita guiada al Museu Àngel Guimerà – Primària superior (6è)

- Taller de teatre i visita guiada al Museu Àngel Guimerà – Secundària (3r i 4t) i Batxillerat

- Itinerari literari i visita guiada al Museu Àngel Guimerà – Secundària i Batxillerat

Més informació a ACTIVITATS EDUCATIVES a https://elvendrell.net/museus 

 

CONTES

Vegeu La Santa Espina

Vegeu El gos de casa

 espais escrits slideLa Casa Museu Àngel Guimerà és membre de l'associació
ESPAIS ESCRITS - XARXA DE PATRIMONI LITERARI

 

Vegeu www.espaisescrits.cat i www.mapaliterari.cat 

La Casa Museu Àngel Guimerà vol convertir-se en un centre de referència del dramaturg

 

La Casa Museu Àngel Guimerà va obrir de nou les portes al públic el 19 d’abril de 2015, cinc anys després del seu tancament. Durant aquest període es van dur a terme els treballs de restauració i museïtzació de la casa, que va reobrir amb la voluntat d’esdevenir un centre de referència de la vida i obra del dramaturg i poeta Àngel Guimerà.

El projecte, que es va començar a gestar l’any 2004, ha passat per un procés llarg marcat per la difícil conjuntura econòmica dels últims anys i que ha fet que, finalment, la Casa Museu obri al públic la planta baixa i la primera planta de l’edifici. Encara en queden dues més de tancades, que en el futur, i depenent dels recursos econòmics, podran servir per ampliar les dependències i acollir el Centre d’Estudis i Documentació Guimerà, un dels objectius principals del projecte.

Actualment no hi ha a Catalunya cap institució en què la personalitat del dramaturg Àngel Guimerà sigui explicada en totes les seves facetes i en la seva veritable dimensió. Tampoc hi ha cap espai al qual els estudiosos es puguin dirigir i en el qual es concentri la documentació del personatge. Per aquest motiu, tenint en compte que l'anterior casa museu no reunia les condicions per exercir aquesta funció, i vist l'estat de deteriorament de les parets interiors a causa de la humitat i de l'antiguitat de la casa, l'any 2004 es va encarregar un nou projecte a l'arquitecte Ricard Gili per rehabilitar tota la casa pairal dels Guimerà.

http://www.santigiro.cat/casamuseuangelguimera.html

DSCN2784

La Casa Museu

La Casa Museu Àngel Guimerà, coneguda actualment com Cal Guimerà, era coneguda antigament amb el nom de Cal Ximet. Aquesta casa pairal de la família Guimerà, adquirida pel besavi del poeta i dramaturg l'any 1778, pertany a l'Ajuntament del Vendrell des del 1973, moment en què va ser cedida pels hereus d'Àngel Guimerà perquè fos oberta al públic.


Des de l'any 1989 la gestió del centre va a càrrec de l'Ajuntament del Vendrell. Cal recordar que el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar, l’any 2013, Bé cultural d’interès nacional la Casa Museu Àngel Guimerà, atès el llegat històric i artístic que Guimerà va aportar a la llengua i la cultura catalanes, un element imprescindible per entendre l’evolució de la història del país.

El projecte museogràfic

La remodelada Casa Museu permet ressituar la figura d'Àngel Guimerà en el lloc que li correspon. És un homenatge del Vendrell a Guimerà que s'inicia amb aquesta feina, i que tindrà com a colofó el futur Centre d'Estudis Guimerà.

Després d'un extens i rigorós treball d'investigació i documentació, la Casa Museu aporta dades fins ara desconegudes de la vida de l'escriptor i amplia informació, que es presenta al públic mitjançant recursos escrits i audiovisuals. A través del recorregut per les vuit sales de l'equipament, els visitants podEN aprofundir en la vessant biogràfica de l'autor i la seva formació i infantesa, i poden conèixer la vessant poètica de Guimerà, la seva participació activa en el catalanisme polític de final del segle xix, la seva aportació periodística i, evidentment, la creació teatral. Aquesta última té un pes molt important en l'equipament, ja que ocupa tota la planta baixa. Aquest espai posa un èmfasi especial en tres eixos: els seus començaments com a dramaturg i el pes decisiu de "Mar i cel"; l'aportació al realisme amb obres com "Maria Rosa", "La filla del mar", "En Pólvora" i, per últim, es presentarà un monogràfic especial dedicat a "Terra Baixa".

La Casa Museu també permet aprofundir en altres aspectes com els grans homenatges populars que va rebre el dramaturg, la seva relació amb el món de la música o bé les relacions amb actors i directors coetanis, com María Guerrero o José Echegaray.

Cal destacar la tasca que s'ha fet durant aquests anys de treball per estrènyer llaços amb institucions i entitats que poden aportar documentació i informació sobre Guimerà. Alguns dels fruits han estat l'acord marc signat amb la Biblioteca Nacional de Catalunya per a la digitalització de tot el fons Guimerà o bé un conveni amb l'Institut del Teatre de cessió del despatx original d'Àngel Guimerà, que es pot veure a la casa. També s'han mantingut col·laboracions amb l'Ateneu Barcelonès, amb el Teatre Nacional de Catalunya, amb la companyia teatral Dagoll Dagom o amb l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès per a la cessió de documentació.

La rehabilitació de la casa i la seva museïtzació han costat 1'8 milions d'euros, que han aportat els fons FEDER, l'Ajuntament del Vendrell, la Diputació de Tarragona, el Govern d'Espanya i la Generalirat de Catalunya.

 


 

Obra subvencionada per: FEDER, l'Ajuntament del Vendrell, la Diputació de Tarragona, el Govern d'Espanya i la Generalirat de Catalunya.

   Ajuntament COLOR costat2010   diputaciotgn     

 

Projecte de comunicació vertical de la Casa Museu Àngel Guimerà:

Serveis Tècnics de l'Ajuntament del Vendrell: David Valls i Abel Menéndez

Contractista: ARTIFEX     

 

subMuseuGuimgencatdepcultura         Santander-Fondos-FEDER N2E

©2019 Ajuntament del Vendrell