07 13 Retrat Jaume CarnerwLa consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, presidirà demà divendres, 14 de juliol, l’acte d’inauguració de la commemoració dels 150 anys del naixement de Jaume Carner, que tindrà lloc a l’Ajuntament del Vendrell, a les 10 hores.

L’acte comptarà amb les intervencions de l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, i del director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines. També hi assistirà el director territorial de Governació a Tarragona, Baptista Capell, familiars de Carner i alcaldes de la comarca.

Després dels parlaments, la consellera es traslladarà a la casa (carrer de les Garrofes, 7) de l’advocat i polític, Jaume Carner, on, juntament amb l’alcalde de l’Ajuntament del Vendrell, descobrirà una placa inaugural. Posteriorment, es lliurarà un record de la placa als familiars de Jaume Carner.

 

Jaume Carner i Romeu va néixer al Vendrell (Baix Penedès) el 22 de febrer de 1867. Doctor en Dret, ocupà la vicepresidència del Centre Nacional Català. Fou regidor de l’Ajuntament de Barcelona entre 1901 i 1904. Carner abandonà la Lliga Regionalista per fundar el Centre Nacionalista Republicà i el diari El Poble Català. Fou elegit diputat pel Vendrell amb Solidaritat Catalana.

Republicà d’esquerra, va formar part de la comissió que redactà el projecte d’Autonomia de Catalunya, presentat a les Corts Constituents pel govern de la Generalitat de Catalunya. Designat ministre de Finances pel govern d’Azaña, proposà el primer pressupost de la República. L’any 1933 va abandonar el Ministeri per motius de salut i va morir a Barcelona el 27 de setembre de 1934.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell