10 07 LGBPwUn any més, les gralles tindran un pes destacat en el Cicle de Tardor de l’Auditori Pau Casals i, alhora, una presència consolidada als actes de la Fira de Santa Teresa del Vendrell. Serà el proper 14 d’octubre, a les 20:30h, a l’Auditori, i en la què serà l’onzena edició del concert Música de Gralles al Vendrell que enguany anirà dedicat als 40 anys de trajectòria del grup Les Gralles del Baix Penedès.

En Jaume Vidal i Vidal, Carboner o Maestro, músic, compositor i reconegut graller va crear Les Gralles del Baix Penedès el 1975, amb Joan Jané, Jan Merenguet, i ell mateix, com a primeres gralles; Eduard Vericat i Anton Mañé, Ton de la Gralla com a segones gralles i Joan Vidal, Tof o Baltassar (1907-1997). A partir d’aquesta formació inicial, el grup de gralles ha tingut incorporacions i variacions en el temps fins arribar a l’actualitat, amb una formació estable de grallers vendrellencs que fan sonar la música de gralles en dates senyalades, acompanyant als balls tradicionals del Vendrell, o en concerts com el del proper divendres a l’Auditori Pau Casals.

En aquesta celebració l’acompanyaran els grups de gralles del Vendrell Tocats de Canya, Els Mosquits i Els Aixats; i el grup reusenc convidat Quatre Quarts.

Tots ells han tingut molta cura en l’elecció de les obres a interpretar i com a mostra en destaquen Soy minero (Daniel Montorio), pels Tocats de Canya; Per tu ploro (sardana de Josep Maria Ventura amb arrajaments d’Adrià Grandia) pels Mosquits i Hallelujah (Leonard Cohen) pels Aixarts.

Les Gralles del Baix Penedès, en el seu aniversari, interpretaran diverses peces, tan en l’habitual formació com en la formació de La Cobla de les Gralles del Baix Penedès, com per exemple el Toc de Processó (Popular del Penedès amb arranjaments de Jaume Vidal), el Pasdoble núm 5. (Francesc Toldrà), Vila (Esteve Molero) o Camperola (sardana de Jaume Vidal) entre d’altres.

A la segona part, el grup convidat Quatre Quarts, format per Jaume Aguza i Jordi Mestres (gralla dolça), Pau Puig (gralla baixa) i Daniel Carbonell (gralla subbaixa), amics, professionals i apassionats de les gralles, presentaran una agrupació nova i inèdita interpretant peces més clàssiques com, Capricho Catalán o Sevilla d’Isaac Albéniz, peces pròpies com Cocktail de Jaume Aguza, fins a adaptacions de peces més actuals com Daft Punk de Pentatonix.



©2019 Ajuntament del Vendrell