08-10 llibre udina P1040425 250El divendres 7 d’agost, a la Sala Polivalent de la Vil·la Museu Pau Casals del Vendrell, va tenir lloc l’acte de presentació de l’obra pòstuma de Lluís M. Udina Castell titulada Sant Salvador. Bressol del Vendrell, editada per Edicions i Propostes Culturals Andana.

L’acte, en el marc de la Festa Major de la platja de Sant Salvador, va comptar amb la presència de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell; Eva Serramià, presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès i regidora de Cultura del Vendrell; Ramon Nadal, l’editor; Nati Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès; Eva Udina, filla de l’autor, i Àngels Turdiu, la qual fou l’encarregada de fer la presentació.

El treball publicat és l’obra pòstuma de Lluís M. Udina Castell (Barcelona, 1937- Vilafranca del Penedès, 2010). Les seves inquietuds culturals el van portar a interessar-se d’una manera especial per la platja de Sant Salvador, indret on estiuejava amb la seva família. El seu objectiu era recollir la màxima informació escrita i oral per explicar com era Sant Salvador fins pràcticament els nostres dies. El llibre conté una addenda amb les cases, els edificis i els noms dels estiuejants de la platja al llarg de la seva història. Per il·lustrar aquesta addenda, s’ha inclòs una vista aèria de la platja de Sant Salvador dels anys 50 del segle XX que l’investigador vendrellenc Àngel Archilla va localitzar a l’Arxiu Nacional de Catalunya i que a Lluís M. Udina li va permetre identificar cadascuna de les cases de la façana marítima.

Les imatges del llibre il·lustren molt bé l’evolució del barri marítim de Sant Salvador amb fotografies de l’arxiu de l’autor, de l’arxiu d’altres particulars (A. Pascual Rodon, Isidre Aymerich Bernal, Jaume Torres Gili), de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de l’Arxiu Comarcal de l ‘Alt Penedès (fons Fèlix Casanovas) i de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (fons Antoni Ollé Pinell, fons Jaume Domingo Mulet, fons fotogràfic del Vendrell i col·lecció Thomas) que ha col·laborat en la selecció fotogràfica del treball. Del fons de l’artista Antoni Ollé Pinell s’ha inclòs un esbós de la platja que li va servir per pintar un oli sobre tela que s’ha localitzat en una col·lecció particular. També una aquarel·la de l’artista Josep Maria Fàbregas que estiuejava a Sant Salvador.



©2019 Ajuntament del Vendrell