02-18 rp programacio concerts orgue 250Ahir al matí, a la Casa nadiua de Pau Casals, va tenir lloc la presentació de la cinquena temporada de concerts d’orgue a l’església del Vendrell, que organitza l’Associació Amics de l’Orgue, amb la col·laboració de l’Associació Musical Pau Casals i el Patronat Municipal Auditori Pau Casals, i amb el suport de l’Ajuntament del Vendrell i la Diputació de Tarragona. En total, es faran 12 concerts des del mes de març fins al desembre en què, en algunes ocasions, l’orgue compartirà protagonisme amb altres instruments i es podrà tornar a gaudir d’experiències musicals de gran qualitat.

Segons el president dels Amics de l’Orgue, Xavier Mercadé, “en aquests cinc anys s’ha consolidat el projecte i els concerts d’orgue del Vendrell ja comencen a ser un referent per als organistes”. En aquest sentit, Salvador Guasch, membre dels Amics de l’Orgue, va explicar que “si el primer any va haver-hi dificultats per trobar organistes i programar els concerts, ara tenim sol·licituds d’organistes de renom internacional per venir a tocar”. El mateix Guasch va posar de manifest que, tot i la limitació pressupostària, “s’ha fet l’esforç per poder portar intèrprets de gran nivell”.

Pel que fa a la programació, el divendres 27 de març, a les 21 h, iniciarà la temporada l’organista Mar Vaqué; el divendres 17 d’abril, a les 21 h, dins del cicle de Jazz a l’Auditori, serà el torn d’Ignasi Terraza a l’orgue i de Pierrick Pedron al saxo; el diumenge 10 de maig, a les 21 h, es retrà homenatge a les dones compositores italianes del segle XVII amb Mireia Latorre, soprano, Peter Krivda, viola de gamba, i Mònica Melcova, orgue; el divendres 5 de juny, a les 21 h, actuaran l’organista Josep M. Mas i el violinista Josep M. Manresa; el dilluns 20 de juliol, a les 22 h, es repetirà l’experiència de l’orgue a la fresca, en aquesta ocasió acompanyat amb música de gralla, en què està previst que el públic pugui gaudir-ne des de la plaça Vella; a l’agost, pendent encara de concretar dia, hora i intèrpret, es farà el concert inclòs dins del XXXIV Cicle Els Orgues de Catalunya, organitzat per l’Associació Catalana de l’Orgue; el dimarts 18 d’agost, a les 22 h, dins del programa del Festival Internacional de Música Pau Casals, el matrimoni format pels organistes Michel i Yasuko Bouvard oferiran un repertori molt adequat a les característiques i estil barroc de l’orgue del Vendrell; el divendres 4 de setembre, a les 21 h, actuarà l’organista Ana Aguado; el divendres 6 de novembre, a les 21 h, es farà el concert amb el Cor Orfeó Parroquial del Vendrell amb motiu del 60è aniversari de la seva fundació, i el divendres 11 de setembre, a les 21 h, tindrà lloc el concert d’orgue i cor a càrrec de Tanit Bono.

A més, la presidenta de l’Associació Musical Pau Casals, Eva Serramià, va presentar els concerts que es faran amb motiu de la commemoració de la mort i del naixement del Mestre. Concretament, el dijous 22 d’octubre, a les 21 h, es farà el concert “Ave Maria: Homenatge a Arvo Pärt” amb el grup de cambra Musica Reservata i amb Juan de la Rubia a l’orgue, i el dimarts 29 de desembre, a les 21 h, el contratenor Jordi Domènech i l’organista Benanzi Bilbao presentaran un repertori sobre l’espiritualitat barroca i romàntica. D’altra banda, Eva Serramià ha aprofitat per avançar que aquest any, amb motiu de la commemoració de la mort de Pau Casals, en comptes del cicle de conferències, es farà una setmana dedicada al Mestre que comptarà amb la implicació de moltes entitats de la vila.

Al final de la presentació, l’alcalde, Martí Carnicer, va recordar que “la cultura ha estat sempre un eix important al Vendrell i s’hi han dedicat esforços des de l’Ajuntament, però això no seria possible sense les entitats que reforcen i mantenen la cultura com un element viu al Vendrell.” En aquest sentit, va agrair la important tasca de les associacions que fan possible aquest programa de concerts d’orgue i va manifestar que en aquests cinc anys d’història “s’ha aconseguit que el fet de venir a actuar al Vendrell sigui un element de prestigi per als intèrprets”.

Dossier de la 5a temporada de concerts d'orgue del Vendrell



©2019 Ajuntament del Vendrell