02-03 GuanyadorswAquest diumenge 1 de febrer, la Rambla del Vendrell va tornar a ser l'epicentre de la tradicional Xatonada Popular, que enguany ha hagut de fer front a una meteorologia adversa, amb molt de fred i vent al llarg de tot el matí. En concret, s'hi van dur a terme el 29è Concurs de Mestres Xatonaires, la 28a Exhibició de Xatonaires Infantils i la 22a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals.


La regidoria de Promoció Econòmica, Àngels Turdiu, ha valorat positivament la jornada. "Malgrat que el mal temps potser ha fet disminuir una mica el públic, les activitats s'han desenvolupat amb força participació i la xatonada s'ha consolidat un any més com una jornada gastronòmica que treu pit d'un plat tant arrelat a casa nostra, com és el xató". Pel què fa al repartiment de les degustacions, al llarg del matí se'n van repartir 2.200, mentre que en van quedar per vendre un centenar, que van ser cedides a un menjador social.

Un dels moments més característics de la Xatonada vendrellenca és l'exhibició de xatoanires infantils. 240 nens i nenes que han pres part als cursets infantils de l'Aprèn a fer xató a les escoles van omplir ahir la Rambla amb la seva particular exhibició. Entre tots ells, es va sortejar una bicicleta gentilesa de Cicles Vendrell.


Pel què fa al concurs de Mestres Xatonaires, enguany hi van prendre part 48 aspirants i va comptar amb els tradicionals premis per als tres primers classificats: 1r classificat, 300 € i cafè Brasilia per a un any; 2n classificat, 150 € i cafè Brasilia per a mig any, i tercer classificat, 100 € i cafè Brasilia per a tres mesos. També s'obsequiaran els sis primers classificats amb 2 xatonades, gentilesa de diversos restaurants del Vendrell, i, a més, tots els participants en el concurs van rebre un diploma acreditatiu i un lot de Cafés Brasilia.

El guanyador del primer premi va ser el vendrellenc Joan Anton Álvaro Martínez, membre de la colla dels "Montserratinos". Es dóna la circumstància que Álvaro ja va guanyar el primer premi fa uns anys, i després d'una temporada sense concursar, enguany hi va tornar, i amb sort. Va explicar que enguany havia apostat per introduir a la seva recepta tradicional un vinagre de poma. El segon premi va ser per Josep Miró, mentre que la tercera classificada va ser Maria Sarasa. El 4rt premi va recaure en Xavier Cugat, el 3r va ser per Juan Antonio Alfaro i el 6è, per Salvador Rovira.


El jurat del concurs estava format per Martí Carnicer, alcalde del Vendrell; Paco Azuaga, president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya; Laia Alfaro, guanyadora del Concurs de Mestres Xatonaires del 2014; Alicia Ortiz, membre del grup de Cintes del Vendrell de l'Embarcada, entitat que celebra el 5è aniversari; Maite Medina, vicepresidenta del Casal Familiar, entitat que celebra el 60è aniversari; Aida Escarré, membre del Ball de Bastons del Vendrell, entitat que celebra el 35è aniversari; Oriol Rossell, propietari de L'Obrador Pastissers i representant del col•lectiu Terra i Taula; Ramon Mestre, de Cicles Vendrell; Salvador Vallès, vicepresident del Gremi d'Hostaleria del Baix Penedès, i els periodistes gastronòmics Marc Orozco, Marcos Falagan i Enric Ribera.


Pel què fa a les novetats d'enguany, una de les més destacades va ser la presència al Vendrell de l'actual Ambaixadora de la Ruta del Xató, la xef del restaurant Les Cols d'Olot, Fina Puigdevall. L'ambaixadora va oferir a la vista del públic un show cooking de diferents maneres d'elaborar xató Aquesta activitat es va dur a terme mentre el jurat del Concurs de Mestres Xatonaires estava deliberant, un tràmit que es va haver de traslladar al Centre cívic a causa del vent.

D'altra banda, la festa de la Xatonada d'aquest diumenge va incloure altres moments tradicionals com la investidura d'un nou membre de l'Associació gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya. En aquest cas, la guanyadora del Concurs de l'any passat, la jove Laia Alfaro.


Durant tot el matí a la Rambla hi va haver estands relacionats amb el món del xató, a més de la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, així com degustacions de cafè a l'estand de Cafés Brasilia. Així mateix, es van fer tallers infantils, espectacles d'animació, una trobada d'intercanvi de plaques de cava i una ruleta d'obsequis relacionats amb el xató. La ruleta enguany anava a càrrec dels Administradors de Santa Anna, que van aconseguir recaptar 325 euros.



©2019 Ajuntament del Vendrell