01-20 rp campanya conscienciacio gossoswLa campanya pretén sensibilitzar els propietaris d'animals domèstics sobre la necessitat de ser cívics, fomentar hàbits de conducta per millorar la convivència i fer complir als amos les seves obligacions legals

El Vendrell està actuant així contra una de les problemàtiques més denunciades pels seus veïns: la presència d'excrements de gos a la via pública. En paraules del regidor de Policia Municipal, Rafel Gosálvez, “ens hem posat les piles per aconseguir resultats reals que comportin una menor presència d’excrements als carrers del Vendrell”.

Amb tot, la campanya plantejada té un objectiu més global: pretén oferir el màxim d’informació als propietaris d’animals domèstics sobre una tinença responsable i respectuosa amb l’entorn. Per això, està plantejada d’una manera transversal, i compta amb la implicació d’altres regidories, com la de Medi Ambient, i també de col·lectius, com associacions de veïns, veterinaris, escoles i voluntaris.

Gosálvez va explicar ahir que, si bé és cert que, amb anterioritat, ja s’han dut a terme iniciatives de conscienciació ciutadana sobre aquest tema al Vendrell, la campanya actual es planteja amb algunes novetats per mirar de ser més efectiva. D’una banda, amb la col·laboració de Televisió El Vendrell, en breu s’iniciarà l’emissió d’un programa específic que, a través de reportatges d’entre 5 i 10 minuts de durada, fomentarà els comportaments cívics dels propietaris d’animals domèstics. L’espai farà pedagogia sobre els drets i deures de les persones que tenen mascotes, oferirà informació d’utilitat sobre aspectes poc coneguts relacionats amb la tinença d’animals i donarà informació de servei sobre entitats del municipi i la comarca que treballen de manera activa amb animals, així com consells útils per tenir uns animals sans en entorns urbans. Tot plegat es farà gràcies a la participació en el programa de veterinaris, policies, residències i protectores d’animals, advocats, ensinistradors, tècnics de medi ambient, etc.

D’altra banda, un dels trets diferencials dels canvis de la campanya que s’engega ara és que la resta d’accions es duran a terme de manera segmentada en el territori per guanyar efectivitat. Així, s’anirà treballant per fases o pels sectors del municipi que es considerin conflictius en aquest tipus de problemàtica, com, per exemple, el Botafoc, Mas d’en Gual, el Puig-Pèlag, el nucli antic i diversos punts de les platges, entre altres.

Segons el regidor de Policia Municipal, Rafel Gosálvez, en aquesta línia s’està estudiant la viabilitat d’oferir als propietaris de gossos alguns espais adaptats i amb els serveis adequats per poder-hi anar de manera habitual amb les seves mascotes.

Així mateix, també està previst instal·lar panells informatius de possibles sancions per no recollir els excrements dels animals en els principals punts conflictius. Segons Gosálvez, “tot i que les sancions són necessàries per aconseguir un efecte dissuasori real, tant de bo que no se n’haguessin de posar. No és la finalitat de la campanya”. Amb tot, des de l’Ajuntament s’explica que, després de la campanya informativa, s’incidirà en les sancions si no se n’obtenen resultats.

La campanya també vol comptar amb la complicitat de les associacions de veïns de les zones conflictives i amb voluntaris, els quals col·laboraran amb la Policia a l’hora d’informar la ciutadania de les conseqüències de deixar les deposicions d’excrements de gossos a la via pública. Alhora, també s’impulsarà una campanya informativa a les escoles.

Segons el regidor de Medi Ambient, Jaume Piñol, actualment només hi ha 400 animals censats al Vendrell, quan la xifra aproximada real que es calcula és de 4.000. Per aquest motiu, un altre dels fronts que abordarà la campanya és informar la ciutadania de l’obligació de censar aquests animals, un tràmit que només té un cost de 4 € per animal.



©2019 Ajuntament del Vendrell