09-19 porcellana fenosa wwEl proper divendres 3 d'octubre, a les 19 h, la Fundació Apel·les Fenosa inaugurarà una nova exposició dedicada a la relació de Fenosa amb la porcellana.

L'any 1941 Fenosa escriu a Renée, filla de Théodore Haviland, propietari de la cèlebre Manufactura Haviland de Limoges, per dir-li que aviat hi aniria per treballar en els 'plats per Picasso'. Aquesta data resulta molt important i desconeguda, ja que implica la descoberta d'un nou projecte que referma l'amistat entre Picasso i Fenosa, i, pel que fa al pintor, resulta un fet molt significatiu, ja que és coneguda la seva relació amb la ceràmica, però de data molt més tardana, quan s'instal·la a la Costa Blava.

 L'exposició de la Fundació Apel·les Fenosa presenta els onze plats que Fenosa va fer en aquell moment. Dos tenen com a motiu el tema del colom de la Pau i els altres, clavells, que representen l'origen andalús de Picasso. El projecte no va reeixir, en part per la data en què va ser fet, 1941, en plena Segona Guerra Mundial, quan Picasso i Fenosa en pateixen els efectes.

La història de la relació de Fenosa amb la porcellana comença uns anys abans. Per atzar, Renée i el seu marit, Jean d'Albis, de visita a París l'any 1924, compren a la galeria de la Boétie un cap fet per Fenosa. Tres anys després, el famós galerista de Modigliani, Zborowski, vol fer una mostra de Fenosa i aquest demana als col·leccionistes si li presten el cap per a la mostra. Aquests el conviden a recollir-la a Limoges, i comença així una relació d'amistat que es manté a hores d'ara amb quatre generacions de familiars de les manufactures Haviland. L'exposició presenta els dos caps de 1927 que Fenosa fa i edita en porcellana, segons aquella estètica d'ingenuïtat transcendent propera al món de Modigliani.

Després, l'any 1941, Fenosa realitza la sèrie de plats esmentats, i posteriorment, ja als anys seixanta, les manufactures Haviland projecten edicions d'algunes escultures de Fenosa pensades exclusivament en porcellana. La mostra recorda els vincles de Fenosa amb la família Haviland d'Albis i també alguns treballs en porcellana fets per Nicole Fenosa, esposa de l'escultor.

L'exposició "Fenosa i la porcellana" estarà oberta a la seu de la Fundació, al carrer Major 25, del Vendrell, des del divendres 3 d'octubre de 2014 fins a finals de febrer de 2015.



©2019 Ajuntament del Vendrell