06-05 guimera eeuuEl dimecres 11 de juny, a les 19.30 h, a la Sala Polivalent de l'Escola Municipal de Música Pau Casals, l'especialista nord-americana en l'obra d'Àngel Guimerà Sharon Feldman ens presentarà la pel·lícula muda Maria Rosa, de Cecil B. DeMille, basat en el llibre homònim d'Àngel Guimerà.

En els inicis de la seva carrera, Cecil B. DeMille (1881-1959) va adaptar aquest clàssic d'Àngel Guimerà que narra les tribulacions d'una pagesa catalana causades per la passió amorosa d'un pretendent deslleial. El film inicia la col·laboració del cineasta amb la cantant d'òpera Geraldine Farrar, una de les seves primeres estrelles. Es va rodar per preparar l'actriu abans del rodatge de Carmen, un projecte similar, però de més envergadura, que, seguint els plans de DeMille, es va estrenar abans que Maria Rosa (1916). La pel·lícula va tenir molt bona acollida a taquilla.

Aquesta estrena es produeix en els inicis de l'època daurada del cinema mut nord-americà. Hollywood va esdevenir aviat el centre del cinema mundial; els pressupostos de les pel·lícules van créixer considerablement, igual que els contractes de personal, el mestratge i la complexitat dels films. Cecil B. DeMille fou productor, director, actor i manager de la companyia de la seva mare. El 1913 va fundar l'empresa Paramount, que es va convertir en una de les grans productores de films de Hollywood.

FITXA TÈCNICA DEL FILM
Direcció: Cecil B. DeMille
Interpretació: Geraldine Farrar, Wallace Reid, Pedro de Cordoba, James Neill i Ernest Joy
Producció: EUA
Any: 1915-1916
Versió: S/D
Durada: 50'
Format: 35 mm



©2019 Ajuntament del Vendrell