03-17 tzara fenosawLa Fundació Apel·les Fenosa inaugurarà el proper divendres 28 de març, a les 19 h, l'exposició "Les vacances catalanes de Tristan Tzara", que restarà oberta fins a final de juliol de 2014. La mostra il·lustra els dos estius de 1958 i 1959 que el fundador del dadaisme va passar al Vendrell, a casa dels Fenosa.

Tzara va ser un dels principals protagonistes de l'avantguarda europea i el seu paper com a fundador del moviment dadà el situa en un alt nivell d'influència per la llibertat que va significar el moviment dadaista, precedent del surrealisme.
Tzara va sentir-se molt implicat amb les llibertats, i va col·laborar en la causa republicana durant la guerra i en la resistència francesa durant l'ocupació alemanya. Amic de Fenosa, va ajudar-lo a comprar la casa del Vendrell en vendre un dibuix de Picasso de la col·lecció de Fenosa. Per aquest motiu, el primer estiu que els Fenosa van estrenar la casa, Tzara va voler acompanyar-los. En aquell moment, Tzara estava capficat a descobrir anagrames en els poemes de François Villon.

Les seves estades vendrellenques van ser plàcides i plenes d'excursions a Santes Creus, Poblet i els paisatges del Baix Penedès. L'exposició il·lustra aquestes estades i descobreix qüestions inèdites, com el projecte de realitzar un gravat de Fenosa amb un text de Tzara per la col·lecció Poésie et gravure de ce temps, que l'editor Jaume Pla projectava, o el viatge que Tzara va fer a Mallorca per conèixer Camilo José Cela. L'exposició documenta també les estades de Tzara a Eivissa.



©2019 Ajuntament del Vendrell