20-11_Ruta_xatEn un acte celebrat al Palau del Rei Moro de Sitges el dilluns 18 de novembre es va inaugurar la 17a temporada de la Ruta del Xató, la proposta de turisme gastronòmic del xató de les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.

La Ruta del Xató és la iniciativa turística que els municipis del Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Calafell, junt amb els gremis d'Hostaleria del territori, dediquen al Xató, una completa recepta típica de la zona que s'elabora amb escarola, peix dessalat -tonyina, bacallà, anxoves o seitons-, olives i la salsa de xató, que es fa amb ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, oli d'oliva i sal. La Ruta del Xató es va iniciar l'any 1997 i actualment proposa prop de 200 opcions turístiques agrupades per temàtiques en enoturisme, mar, patrimoni artístic i arquitectònic, espais naturals, música i festes i tradicions.

A la inauguració hi van intervenir Joan Anton Matas i Arnalot, president de la Coordinadora de Gremis de la Ruta del Xató i president del Gremi d'Hostaleria de Sitges; Miquel Forns i Fusté, alcalde de Sitges, i el xef Nandu Jubany, com a nou ambaixador de la Ruta del Xató 2013-2014.

En representació dels municipis, Miquel Forns va agrair l'aposta que fan els municipis, gremis, patrocinadors i col·laboradors, per aquesta iniciativa resultant d'un treball conjunt de 3 comarques i dues províncies, que any rere any es referma com la proposta més important d'aquestes comarques al voltant de la gastronomia i un dels referents de tot l'Estat.

La Ruta del Xató continuarà oferint atractives propostes al territori per continuar essent un referent en turisme gastronòmic i, com a novetat, es promocionarà a diferents fires i mercats. Per acostar la Ruta del Xató al públic barceloní, el proper divendres 22 de novembre, es realitzarà una performance al Mercat de la Sagrada Família, on dos cuiners de la Ruta del Xató aniran per les parades del mercat adquirint els productes necessaris per preparar el xató, per fer tot seguit una demostració de com elaborar-lo davant del públic assistent. Aquesta activitat se suma a les tradicionals xatonades populars, que es celebren durant la temporada al territori; unes festes gastronòmiques en què, a més de tastar el xató, s'organitzen concursos de mestres xatonaires, tallers de cuina i altres activitats relacionades amb el territori i la seva gastronomia.

El proper diumenge 24 de novembre és el torn de Vilanova i la Geltrú que celebrarà el Festival del Xató al Mercat del Centre, coincidint amb la Festa dels Mercats, i es convertirà per primera vegada en una gran festa ambientada amb música en directe on els visitants podran comprar i degustar tapes de màxima qualitat elaborades pels mateixos paradistes amb productes del mar i de la terra. Les altres xatonades populars de la temporada són la Xatonada Popular del Vendrell (2 de febrer de 2014), la Xatonada Popular de Calafell (9 de febrer de 2014) i la Festa del Xató de Vilafranca del Penedès (16 de febrer de 2014). Sitges proposa un menú de xató durant tota la temporada als establiments adherits, i Calafell organitza unes jornades gastronòmiques del xató del 9 de febrer al 9 de març de 2014, amb menús de xató i la possibilitat d'aconseguir diversos premis.

Com a novetat de la temporada, destaca la promoció "Menjar xató té premi", amb premis tan atractius com un maridatge per a dues persones al restaurant Can Jubany de l'ambaixador Nandu Jubany, joguines Comansi, lots de vi o cava dels cellers adherits a la Ruta del Xató Albet i Noya, Jané Ventura, Mas Rodó, Oriol Rossell i Parés Baltà. La promoció consisteix en un rasca-rasca que es lliurarà als comensals que tastin el xató en algun dels 52 restaurants adherits o en altres activitats de la Ruta del Xató, com són les xatonades populars o activitats promocionals en fires i mercats.

La Ruta del Xató està organitzada per Patronat de Turisme del Vendrell, l'Agència de Promoció de Turisme de Sitges, el Patronat de Comerç i Turisme de Vilafranca del Penedès, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Turisme de Calafell i els gremis d'Hostaleria de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, Sitges i Vilanova i la Geltrú. Compta amb el patrocini de la DO Penedès, Frigo, Anxoves de l'Escala, Comansi, Diputació de Barcelona, Diputació de Tarragona i Catalunya Turisme, i amb la col·laboració de Cafès Novell i Comerco i El Periódico com a mitjà oficial.



©2019 Ajuntament del Vendrell