10-29_Urals_FenosawEl 13 de novembre de 2012 moria a París Nicole Fenosa, vídua de l'escultor Apel·les Fenosa i presidenta de la Fundació Apel·les Fenosa. Per commemorar aquesta efemèride, el proper dimecres 13 de novembre, a les 19 h, a la Fundació Apel·les Fenosa tindrà lloc l'acte d'inauguració de l'exposició "DELS URALS A MONTPARNASSE. ARTISTES RUSSOS I DE L'EUROPA DE L'EST AMICS DE FENOSA".

La mostra estarà oberta fins al final de febrer de 2014 i repassa les amistats més fraternals que l'escultor i la seva esposa Nicole van mantenir amb la colònia d'artistes russos de l'Escola de París.

L'exposició recull a manera d'homenatge a Nicole Fenosa les obres que aquesta va fer en el seu viatge a Rússia l'any 1971. Al llarg d' un mes, i acompanyada per l'escriptora Nella Bielsky, Nicole va recórrer amb el seu cotxe Odessa, Kiev i Moscou, realitzant gravats amb motius iconogràfics d'aquestes ciutats que ara s'inclouen a la mostra.

L'exposició inclou també obres dels artistes de l'Est amb els quals va mantenir una relació d'amistat Apel·les Fenosa:

 

Youla CHAPOVAL ( Kiev 1919 - París 1951)

Nascut a Kiev, Youla Chapoval arriba a París amb la seva família l'any 1924. L'any 1938 coneix Picasso. L'any següent inicia els estudis de Medicina i sovinteja la Grande Chaumière a Montparnasse. Cap al 1940-41 abandona la medicina per consagrar-se a la pintura, després d'algunes incursions en la poesia. En aquesta època coincideix amb Cocteau i Fenosa. Abandona París durant la guerra i torna l'any 1944 després d'haver sojornat a Marsella i Toulouse. Viu llavors els mateixos ambients que Fenosa: Picasso, Cocteau, Jacques Guérin, Pierre Berès... A la postguerra participa a diverses exposicions col·lectives i rep diversos guardons, com el premi de la Jove Pintura l'any 1947, i el Kandinsky l'any 1949. Exposa a la Galerie Jeanne Bucher. El 1949 esdevé abstracte. Mor a París el 1951. El Museu d'Art Modern de Villeneuve d'Asq li va dedicar una retrospectiva el 1991.IZIS ( Lituània 1911 - París 1980)
El seu nom real era Israëlis Bidermanas. L'any 1930 va traslladar-se a París. Durant l'ocupació alemanya va ser empresonat i torturat i una vegada alliberat va dedicar-se a la fotografia, retratant els companys de la Resistència. En acabar la guerra va treballar com a fotògraf pel setmanari Regards i l'any 1949 va començar les seves col·laboracions a Paris Match. Destaca, entre els seus projectes, el llibre Le Cirque d'Izis i, molt especialment, Paris des rêves publicat el 1950.

Louis LILLE ( Podwooloczyska 1897- París 1957 )
Era veí de Fenosa al taller de Boulevard Saint Jacques de París.

Robert PIKELNY ( Lodz 1904 - París 1986)
S'inicià en les arts a Moscou, on la seva família s'instal·là el 1908. Visita els museus i sent l'atracció del grup "Le Valet de Carreau", influenciat pels pintors fauves i cubistes, especialment per Ilja Machkoff, i Chevtchenko. L' any 1922 viatja a Viena i Berlín, on coneix Jean Pougny. El 1923 arribà a París on esdevé veí de Jean Pougny a la Rue du Moulin de Beurre. Coneix els pintors russos de l'Escola de París Kikoïne o Volovick. Es casà amb Eliane Steinville, model a la Grande Chaumière.
Segons Nicole Fenosa "era un jueu polonès que havia arribat a París als anys 20. No va abandonar París durant l'ocupació alemanya i mai va inquietar-se. Sortia al carrer amagat sota un barret ample que deixava caure sobre el seu rostre, amb uns bigotis falsos, un monocle i un bastó a la mà, que li donaven l'aspecte d'un burgès respectable".

Jean POUGNY ( Kuokkala 1894-Paris 1956 )
Nascut a la província de Sant Petesburg Ivan Albertovitch Puni estudià la carrera militar, però s'interessà per la pintura. L' any 1910 viatjà per primera vegada a París i coneix també Itàlia. De retorn a Sant Petesburg connecta amb les avantguardes i el 1913 es casa amb Xana Boguslavskaya. L'any 1915 organitzà i participà en la "Primera Exposició Futurista Tranvía V " i després a la mostra "0.10" amb Malevich on es publicà el Manifest Suprematista. Compromès amb la Revolució fins a 1921, quan s'instal·là a Berlín on hi exposà individualment. L'any 1924 arribà definitivament a París i va viure al barri de Montparnasse. A l'inici de la guerra s'adreçà a Antibes amb Robert Delaunay. Retornà a París amb l'alliberament i exposà a la galeria Louis Carré amb una obra característica de colors vius i una temàtica que reflectia una joia de viure. Va morir al seu taller de la rue Notre-Dames-des-Champs el 1956 i està enterrat al cementiri de Montparnasse.
Nicolas de STAËL ( Sant Petesburg 1914 – Antibes 1955)
Es considera una de les figures cabdals de la pintura de mitjans segle XX, per haver contribuït a superar la polaritat abstracció-figuració que va centrar les discussions plàstiques d'aquesta època.

Arpad SZENES ( Budapest 1897- París 1985 )
L'any 1942, Fenosa va llogar l'ampli i tranquil taller del Boulevard Saint-Jacques, que limitava amb el que després tindrien Vieira da Silva i Arpad Szenes quan aquests van tornar del Brasil. Nascut a Budapest, Arpad Szenes hi va estudiar a l'Acadèmia Lliure i l'any 1928 va presentar la primera mostra de pintures abstractes al Museu Ernst. S'instal·là a París el 1925 i coneix Maria Helena Vieira da Silva a l'Acadèmia de la Grande Chaumière. Un any després es van casar. Exposa al Salón des Surindépendants i el 1939 a la Galeria Jeanne Bucher. Durant la guerra tots dos es traslladen a Brasil i tornen el 1947, integrant-se a la vida artística de la ciutat i vinculant-se de nou amb la Galeria Jeanne Bucher. Arpad es nacionalitzà francès el 1956. Un viatge a Espanya el 1958 fa que desenvolupi un paisatgisme d'arrel abstracta. A la dècada dels anys setanta va veure reconeguda la seva trajectòria amb exposicions retrospectives. Va morir a París el 16 de gener de 1985.

Altres artistes de l'exposició: Hajdu, Hayden, Sima i Terechkovitch.

Foto: Pougny i Fenosa (Cannes, 1950) - Autora: Nicole Florensa

 



©2019 Ajuntament del Vendrell