08-05_Kroke17wLa proposta més atrevida del 33è Festival Internacional de Música Pau Casals és el concert a càrrec del grup polonès Kroke, format per Tomasz Kukurba, viola; Jerzy Bawol, acordió, i Tomasz Lato, contrabaix, que serà a l'escenari de l'Auditori Pau Casals del Vendrell el dia 15 d'agost, a les 22 h. Hi interpretaran obres del seu darrer CD Feelharmony i altres temes de la seva discografia.

 

Kroke és un grup instrumental del gènere de músiques del món. El nom de la banda en jueu vol dir Cracòvia. El grup va ser fundat el 1992 per tres amics graduats de l'Acadèmia de Música de Cracòvia. Al principi se'ls associava amb la música klezmer, amb fortes influències balcàniques. Actualment la seva música s'inspira en una variat ventall de música ètnica i sons de l'Orient (especialment en l'àlbum Seventh trip), combinat amb el jazz per crear el seu propi estil.
En els últims anys, a part dels seus projectes, Kroke també ha gravat discos amb artistes com Nigel Kennedy, Edyta Geppert i Maja Sikorowska.

El primer llançament oficial de Kroke va ser el 1993 amb l'obra Klezmer acoustic music. Durant un concert promocional d'aquest treball, el grup va conèixer Steven Spielberg, que els va convidar a tocar en el concert "Survivors Reunion" a Jerusalem i també amb ocasió de l'estrena a Polònia de la pel•lícula La llista de Schindler.

El 1996 la banda va signar contracte amb la discogràfica alemanya Orient. El primer
àlbum d'aquesta col•laboració va ser Trio, editat el mateix any. Kroke va participar per primera vegada al Womad al juliol de1997 amb Peter Gabriel. El mateix any Kroke va publicar el seu segon àlbum, Eden. Durant els següents anys la banda va participar en prestigiosos festivals de música com el Folk Music Festival d'Umea, Suècia; City of London Festival, Regne Unit; Forde Folk Music Festival, Noruega; North Sea Jazz Festival, Holanda, i en altres. Durant aquest temps van sortir al mercat dos nous treballs: Live at the pit (1998) i The sounds of the Vanishing World (1999, guanyadora dels premis de la Crítica Alemanya el 2000).

El 2001, Kroke va començar a col·laborar amb Nigel Kennedy i el resultat va ser el disc East meets east el 2003. Aquest mateix any el grup va publicar Tingues pieces to save the world com a trio. Va participar de nou en el festival Womad el 2004 i va rebre la nominació en la categoria de World Music en els premis de la BBC Ràdio 3 per l'àlbum Quartet - Live at home. També va treballar amb Edyta Geppert, amb la qual acabarien publicant un treball conjunt anomenat Śpiewam zycie (2006). Al mateix temps va començar un projecte amb l'Orquestra Simfonia Bàltica titulat Kroke - symfonicznie, dirigit i arranjat per Bohdan Jarmołowicz.



©2019 Ajuntament del Vendrell