08-08_CamerataXXIwL'Orquestra Camerata XXI, la millor orquestra de les comarques de Tarragona, actuarà el dijous 8 d'agost, a les 22 h, a l'Auditori Pau Casals, dins del programa del 33è Festival Internacional de Música Pau Casals. El concert presenta com a atractiu afegit la participació del pianista Ludmil Angelov, que dirigit per Tobias Gossmann, interpretarà l'obra per a piano i orquestra Variacions sobre "La ci darem la mano" Op. 2 de Frederic Chopin.

El concert comptarà amb dues obres més, Tres postals il.luminades, de Xavier Montsalvatge, i la Simfonia núm. 5 de Franz Schubert, que la Camerata XXI ha preparat fins al darrer detall. D'aquesta orquestra, prou coneguda pel públic del Vendrell ja que és un clàssic de la programació del festival, s'ha de destacar la gira que aquest any ha tornat a fer al Japó, amb un èxit sense precedents.

L'Orquestra Camerata XXI va ser fundada l'any 2003 amb músics de Tarragona i de la resta del país. Des d'aleshores s'ha guanyat ràpidament el reconeixement i l'estima del públic i crítica, i és considerada una de les orquestres més notables del present i amb més projecció de futur. La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Tarragona, Repsol i la Fundació Camerata XXI són les principals institucions públiques i privades que li donen suport. Des de la seva creació el director titular és Tobias Gossmann, tot i que han col·laborat amb l'orquestra diversos directors i solistes de reconegut prestigi internacional.

Durant la temporada 2007-2008 l'orquestra va oferir a Tarragona la primera audició completa de l'Oratori de Nadal de J. S. Bach, així com les dues passions: Passió segons Sant Mateu i Passió segons Sant Joan. El juny de 2008 l'Orquestra Simfònica Camerata XXI va ser escollida per oferir el concert oficial de presentació de la candidatura de la ciutat de Tarragona com a Capital Cultural Europea – 2016. També destaca la participació ininterrompuda de l'orquestra, des del seu inici, en el prestigiós Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell. El juny de 2009 la Camerata XXI va realitzar una gira pel Japó, i va actuar, entre d'altres, a l'Òpera de Tòquio i a la Symphony Hall d'Osaka. L'any següent va participar al Festival Internacional de Música de Toledo. Actualment ofereix una temporada estable de concerts a Tarragona. L'any passat l'orquestra va oferir tres concerts en el marc de les Festes Decennals de Valls i va actuat al Gran Teatre del Liceu amb motiu de la Gala Lírica "Òpera Solidària", apadrinada per Montserrat Caballé i retransmesa en directe per televisió. D'enguany destaca l'estrena absoluta a Catalunya i Espanya de la interpretació del Te Deum, d'Arvo Pärt, juntament amb el Cor de l'Auditori "Enric Granados" de Lleida i amb projeccions de Zaraski, tots sota la direcció de Xavier Puig.


De la seva banda, el pianista Ludmil Angelov ha estat premiat en importants concursos internacionals. El 1990 va obtenir el Primer Premi del concurs Palm Beach International (EEUU), i el 1994 va ser proclamat guanyador del Primer Premi del concurs Piano Masters de Montecarlo. Ha ofert nombrosos recitals en prestigioses sales, com el Lincoln Center de Nova York, la Filharmònica de Berlín, el Gaveau i Pleyel de París, el Concertgebouw d'Amsterdam o l'Òpera de Montecarlo, entre altres. El 1999 i al 2010 va realitzar amb gran èxit un cicle de 6 recitals amb l'obra íntegra de Chopin a l'Auditori del Centro Cultural del Conde Duque de Madrid, al Teatro Maestranza de Sevilla, al Festival de Santander i a la Sala Bulgària de Sofia (Bulgària).



©2019 Ajuntament del Vendrell