07-10_RomanesoswEl regidor de Policia Municipal, Joan Josep Nin, ha explicat que la presència d'un col·lectiu de ciutadans romanesos al Vendrell es remunta a uns mesos enrere, quan va ser detectada per la Policia local, en concret, a l'octubre de l'any 2012.  En aquell moment, una vuitantenta d'individus s'havien instal·lat en unes naus abandonades situades al darrera dels pavellons de RENFE, a Coma-ruga, en uns espais que presentaven un estat de salubritat i higiene molt precari. Després de localitzar el propietari de les naus, al gener d'aquest any 2013 es van enderrocar. Segons el regidor, aquest fet va provocar que una part del grup de ciutadans romanesos marxés del municipi, mentre que la resta es va reubicar en altres indrets de la vila. Joan Josep Nin ha explicat que, en tot moment, tant la Policia Municipal com els Mossos d'Esquadra han tingut controlat el col·lectiu i n'han fet les identificacions oportunes. Cal dir també que els cossos policials han constatat que aquest grup d'individus utilitzen aquests assentaments com a espai per passar la nit, mentre que de bon matí marxen en tren cap a altres municipis costaners, fonamentalment per practicar la mendicitat.

A principi d'aquest any, la Policia va detectar que una part del grup havia ocupat una casa antiga i abandonada del carrer de Cèsar Martinell, al nucli de la vila. Després de fer les corresponents gestions amb la propietat, finament al mes de març es va tapiar la casa. Tot seguit, es va localitzar el grup de romanesos intentant instal·lar-se a sota del Pont de França, d'on també van ser desallotjats. Posteriorment, un grup d'aquests es va desplaçar fins a l'Arboç i l'altre es va assentar en uns terrenys de Coma-ruga, molt propers a l'estació de Sant Vicenç de Calders, on hi van muntar dos campaments amb unes condicions higièniques i sanitàries absolutament precàries, sense aigua ni llum, en què hi malviuen unes 46 persones. El regidor ha explicat que tot just fa dos dies s'ha detectat un nou i petit assentament al terme municipal de Santa Oliva, al límit amb el Vendrell, format per una desena de persones.

El regidor de Policia Municipal, Joan Josep Nin, ha explicat que, havent constatat que les actuacions que s'han fet fins ara des del punt de vista policial tan sols aconsegueixen desplaçar el problema, s'ha intentat trobar una solució més definitiva. Aquesta ha passat per treballar de forma conjunta amb el Consolat General de Romania a Barcelona. En aquest sentit, tant la cònsol com el vicecònsol han mantingut diversos contactes amb els responsables polítics de l'Ajuntament del Vendrell i, fins i tot, s'han desplaçat als assentaments per parlar amb els seus membres i oferir-los una sortida a aquesta situació. Aquesta passaria perquè el Consolat contractés uns autocars cap a Romania d'aquí a unes setmanes i els ciutadans que ho volguessin poguessin tornar al seu país. Per part de l'Ajuntament s'ha assegurat que, tant si finalment es duu a terme aquesta actuació com si no és possible, s'aplicarà la normativa municipal vigent, i atès que no és permès cap mena d'acampada al municipi es procedirà al desmantellament dels campaments. També, d'altra banda, s'han sol·licitat informes a l'inspector de Sanitat municipal i als guardes forestals sobre les condicions de l'espai que, un cop desallotjat i de comú acord amb el propietari dels terrenys, es netejarà.



©2019 Ajuntament del Vendrell