Acte_cementiri2wEl Parlament de Catalunya va acollir dilluns a la tarda un acte sobre la vida i la trajectòria política del vendrellenc Andreu Nin, organitzat per la Fundació Andreu Nin i coincidint amb el setanta-sisè aniversari de la mort del polític del POUM, arran dels fets de maig del 1937.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va destacar que "amb aquest acte es fa la reivindicació d'un polític notori, d'un català que es projecta molt més enllà de les nostres fronteres, d'un líder revolucionari i d'un ciutadà compromès amb uns valors inequívocs", i també en va subratllar la "coherència" política i la defensa d'uns ideals pels qual va viure i morir.

Durant l'acte que es va fer a l'auditori del Parlament, l'historiador Pelai Pagès va pronunciar la conferència "Andreu Nin, una vida al servei de l'emancipació social i nacional". La presidenta de la Fundació Andreu Nin, Teresa Carbonell, va intervenir en l'obertura de l'acte, i després van prendre la paraula Oriol Amorós (ERC), Maurici Lucena (PSC), Joan Herrera (ICV-EUiA), Quim Arrufat (CUP), Joan Gallego (CCOO), Josep Maria Àlvarez (UGT), Emili Cortavitarte (CGT), Joan Josep Nuet (PCC), Alfred Clemente (PSUC Viu), Francesc Matas (POR), Andreu Coll (Revolta Global), Josep Lluís del Alcázar (Lluita Internacionalista) i Joel Sans (En Lluita), que van exposar les seves visions sobre la figura i el pensament de Nin. La cloenda va anar a càrrec de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, municipi on va néixer Nin el 1892. També hi van ser presents diversos regidors del consistori, així com alguns vendrellencs i vendrellenques a títol personal.

Carbonell es va referir a Nin i al partit al qual pertanyia, el POUM, com a "vençuts pel franquisme i perseguits per l'estalinisme", i va destacar que, com l'homenatjat, la seva formació sempre ha treballat "per una societat més justa, més humana i més social". També va agrair la presència a la sala de militants històrics del POUM, els quals van rebre un fort aplaudiment dels assistents.

Entre el públic hi havia, entre d'altres, els secretaris primer i quart, Miquel Iceta i David Companyon, un dels principals impulsors de l'acte; els diputats Roger Torrent, Teresa Vallverdú (ERC), Joan Ignasi Elena, Ferran Pedret (PSC), Joan Mena, Lorena Vicioso (ICV-EUiA) i David Fernàndez (CUP); diversos familiars de Nin, entre els quals hi havia la seva néta, Cristina Simó, i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

D'altra banda, i també per commemorar el 76è aniversari de la mort d'Andreu Nin, el passat diumenge el cementiri del Vendrell va acollir l'acte de col·locació de les cendres de la seva vídua Olga Tareeva Paulova (1899-1980), que estaven en possessió de la Fundació Andreu Nin. Es dóna la circumstància que Olga Tareeva havia expressat la voluntat que les seves restes mortals descansessin a la vila nadiua del seu company.

L'acte, organitzat per la Fundació Andreu Nin i l'Ajuntament del Vendrell, va comptar amb un parlament de l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; de Maria Nin, familiar d'Andreu Nin; de Maria Teresa Carbonell, presidenta de la Fundació Andreu Nin, així com de l'historiador Andy Durgan. L'acte va cloure amb la interpretació d'El Cant dels Ocells i La Internacional, a càrrec de la violinista Tania Ortiz.



©2019 Ajuntament del Vendrell