01_festa_bicicleta_acte_arxiu_webEl divendres 24 de maig, al Centre cívic L'Estació del Vendrell, va tenir lloc l'acte de signatura de la donació de la documentació de la Comissió Jan Fusté, en el marc de la 71a edició de la Festa de la Bicicleta.

El conveni de donació fou signat per Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, i Jaume Carbonell, president de la Comissió Jan Fusté. Amb aquest acte, la Comissió Jan Fusté va expressar la seva voluntat de donar tota la documentació que havien conservat sobre la festa a l'Ajuntament del Vendrell, perquè tothom en pugui gaudir. Martí Carnicer va destacar que "aquesta donació té un interès per a la història local, però alhora també serveix per donar valor que amb l'esforç d'un equip de persones es pot tirar endavant".

L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès és el dipositari d'aquesta documentació i s'ha encarregat de classificar-la. La documentació objecte de la donació correspon al fons personal del vendrellenc i fundador de la Festa de la Bicicleta, Joan Fusté Rius (1920-1990), que inclou documentació i fotografies que comprenen de 1911 a 1990, i al fons de la Comissió Jan Fusté, que conté una col·lecció de fotografies de 1990 a 1999 del fotògraf Joan Güixens Orpinell.
Durant l'acte es va estrenar el documental titulat La Festa de la Bicicleta del Vendrell des dels seus orígens que és fruit de la col·laboració de TV el Vendrell i l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès. El documental pretén ser un recurs audiovisual perquè tothom conegui els orígens i l'esperit d'una festa plenament viva. El treball ha estat elaborat per Mar Vives, en l'edició i la realització; Nati Castejón, en el guió i la selecció de documents; Julià Albonar, en la imatge; Edgar Toldrà, en la imatge i el grafisme, i Víctor Merencio, en la locució.

Amb aquesta donació garanteix la conservació dels documents i les fotografies des de la primera edició de la Festa de la Bicicleta, l'any 1942, i el seu estudi completarà una part important de la història de la vila del Vendrell.


©2019 Ajuntament del Vendrell