01-23_presentacio_xatonada01_webAhir a la tarda, a la Sala Polivalent del Portal del Pardo, va tenir lloc la presentació de la 27a Xatonada Popular del Vendrell, que tindrà lloc el proper 3 de febrer. L'acte també va incloure un tast simbòlic d'aquest plat típic i el gest simbòlic d'aixetonar la bóta de vi novell. A més de l'alcalde, la presentació va comptar amb l'assistència de la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme i Platges, Àngels Turdiu; el primer tinent d'alcalde, Martí Carnicer; el president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga; així com diversos col·laboradors de la Xatonada vendrellenca.

La regidora de Promoció Econòmica, Àngels Turdiu, va destacar que "la Xatonada Popular del Vendrell es manté com una festa gastronòmica de referència dins de la Ruta del Xató i és un element important d'atracció de visitants i, per tant, de promoció turística del municipi". A més, va subratllar que "la nostra Xatonada Popular té un gran valor específic per l'exhibició de xatonaires infantils, que omple la Rambla del Vendrell amb 200 infants fent xató". En aquest sentit, el president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga, va agrair a l'Ajuntament del Vendrell el fet de mantenir els cursets "Aprèn a fer xató", que "aquest any s'han omplert als pocs dies de sortir els fulls d'inscripció i, durant la propera setmana, 240 infants hi participaran". D'altra banda, el curset d'adults també s'ha omplert amb 75 participants.


Pel que fa al Concurs de Mestres Xatonaires, del qual encara queda alguna plaça lliure per poder participar-hi, cal dir que comptarà amb els tradicionals premis per als tres primers classificats (1r classificat: 300 € i cafè Brasilia per a un any; 2n classificat: 150 € i cafè Brasilia per a mig any, i tercer classificat: 100 € i cafè Brasilia per a tres mesos). També s'obsequiarà els sis primers classificats amb dues xatonades gentilesa de diversos restaurants del Vendrell i, a més, tots els participants del Concurs rebran un diploma acreditatiu i un lot de cafès Brasilia.

El Jurat del Concurs estarà format per Benet Jané, alcalde del Vendrell; Fermí Puig, xef i ambaixador de la Ruta del Xató; Enric Riber, periodista i escriptor de gastronomia; Paco Azuaga, president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya; M. Carme Fernández, guanyadora del Concurs de Mestres Xatonaires del 2012; Jordi Ollé, fundador del Gremi d'Hostaleria del Baix Penedès; Jordi Guasch, vicepresident dels Diablons del Vendrell; Albert Rosa, periodista i blocaire que gestiona el bloc Chef pirata; Txaber Allué, professor de la URV i blocarie que gestiona el bloc El cocinero fiel; Judit Huerta, periodista de TVE; Magí Mateu, president del Centre d'Iniciatives i Turisme, i Rodri Sánchez, president de la colla castellera Nens del Vendrell.

Així, doncs, el diumenge 3 de febrer, la Xatonada Popular del Vendrell comptarà amb els actes habituals: a partir de les 10 h, a la Rambla del Vendrell tindran lloc el 27è Concurs de Mestres Xatonaires, la 26a Exhibició de Xatonaires Infantils i la 20a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals. I, un any més, els visitants podran jugar, per un euro, en una ruleta d'obsequis relacionats amb el xató, que comptarà amb la col·laboració de diverses entitats del Vendrell. Tots els diners que s'hi recaptin aniran destinats a Càritas Parroquial.
Respecte als actes programats dins de la Ruta del Xató, el passat cap de setmana el Vendrell va participar en la Xatonada de Vilafranca del Penedès per oferir una degustació del xató propi de la capital del Baix Penedès.


Més informació



©2019 Ajuntament del Vendrell