05-22_cloenda_sumat01_webEl programa "Suma't" és una iniciativa del Servei d'Ocupació de Catalunya, cofinançat pel Fons Social Europeu, que ha tingut lloc a L'Eina Servei d'Ocupació des del desembre de 2010 fins al mes de maig d'enguany. El programa ha estat adreçat a joves amb perfils complexos a causa del seu allunyament del sistema educatiu i de les poques perspectives laborals actuals. Tenint en compte aquestes característiques, les condicions per formar part del programa eren tenir entre 18 i 24 anys, estar en atur i no haver finalitzat l'ESO.

Al llarg d'aquests 17 mesos, la finalitat principal del programa ha estat reconduir els participants en la formació reglada i afavorir la seva inserció laboral a través d'un programa formatiu específic de capacitació tant professional com personal. D'aquesta manera, un total de 79 joves han finalitzat el projecte. Des del primer moment, la totalitat del col·lectiu ha estat inscrita a l'Institut Obert de Catalunya (IOC) amb la finalitat de continuar els estudis d'educació secundària que no van finalitzar.

 

Durant la duració del programa, L'Eina ha estat acreditada com a centre de suport de l'IOC. Posteriorment, els alumnes van continuar el programa a l'Aula de Formació d'Adults del Vendrell, el centre habitual de suport de l'IOC, en el qual han continuat la formació de les competències bàsiques que ja van iniciar a L'Eina fins avui dia.

Així doncs, la formació impartida ha constat de 290 hores, durant les quals s'han dut a terme dues àrees de continguts ben diferenciats: d'una banda, l'àrea de competències clau, amb un total de 100 hores lectives, en les quals s'han treballat les competències del llenguatge, les matemàtiques, l'informàtica, les competències socials i d'interacció amb el medi físic, etc., i de l'altra, la formació professionalitzadora, de 190 hores, que ha estat estructurada a través de diversos oficis relacionats amb la restauració, la logística i l'atenció al client.

En concret, els tres mòduls corresponents a la formació professionalitzadora han estat operacions bàsiques de restaurant i bar, de gestor de magatzem i tasques d'informació al client. La formació impartida ha estat compaginada amb tutories individualitzades, fet que ha permès orientar els participants, tant personalment com professionalment, en funció dels seus interessos i de les seves competències.

En conclusió i més enllà dels objectius fixats pel programa, el projecte ha tingut una utilitat molt més extensa, doncs ha servit per donar resposta i suport a molts dubtes d'un col•lectiu especialment afectat per l'actual situació del mercat laboral.



©2019 Ajuntament del Vendrell