12-13_Concert_BeethovenwEl diumenge 18 de desembre, a les 12 del migdia, tindrà lloc el concert final del Cicle de Tardor de l'Auditori Pau Casals del Vendrell. Serà un concert familiar que porta per títol "Donant la mà a Beethoven", i és un dels tres concerts dedicats a les famílies i als infants que s'ha programat durant l'any a l'Auditori Pau Casals.

En aquest cas, s'interpretarà el Trio núm. 5 per a violí, violoncel i piano en re major, op. 70 núm. 1, de Beethoven. La interpretació anirà a càrrec del Trio Kandinsky, resident a l'Auditori Pau Casals, integrat per Amparo Lacruz, violoncel; Corrado Bolsi, violí, i Emili Brugalla, piano. La sessió serà conduïda per David Puertas, que anirà construint un fil conductor a l'entorn de Beethoven i la música d'aquest trio. Tot plegat, esdevindrà un joc didàctic perquè infants i joves gaudeixin.

El mateix David Puertas afirma que "Beethoven va ser un músic genial, genialíssim. Al llarg de la seva carrera va fer centenars d'obres i algunes d'elles són considerades obres mestres: del bo i millor que s'ha escrit mai! Sembla que no va tenir una infantesa gaire agradable. Des de molt jovenet va haver de treballar fort per tirar endavant la família. Als vint anys ja era reconegut com un dels millors pianistes de Viena. Pocs anys després, ja se'l coneixia a tot Europa. Als trenta anys va començar a patir de l'orella, i als quaranta ja era completament sord. Però la música no es va apagar mai dins del seu cap, més aviat al contrari: com que ja no hi podia sentir per fora, va aprendre a escoltar per dintre, i al seu cap la música va seguir sonant. Tota la música que sonava, ell l'escrivia, i així va compondre sonates, simfonies, concerts, obertures, etc., i trios com aquest que escoltem avui. Es tracta de l'anomenat Trio fantasma. Aquest nom fa referència al tema del segon moviment, un tema que suposadament va compondre pensant en el fantasma que surt a l'obra teatral Macbeth de Shakespeare. El fet és que aquesta peça musical està entre les més interpretades de Beethoven, i avui tindrem l'ocasió d'escoltar-la i de conèixer alguns dels seus secrets. També podrem cantar-ne un fragment que diu així:

Fantasma, on ets? (Aquí)
Fantasma, on ets? (Allà)
Fantasma, surt!
Fantasma, surt!
Que jo vull cantar amb tu aquesta cançó avui."

El concert de diumenge és una simpàtica i musical història de fantasmes. La música de Beethoven és per a tots els públics, amb fantasma inclòs. Al mateix temps, és una fita important en la programació de l'Auditori Pau Casals, sobretot amb la intenció de divulgar la música en un públic molt ampli.



©2019 Ajuntament del Vendrell