06-16_campanya_comer_webAhir va tenir lloc la jornada de balanç de la primera campanya d'impuls del comerç de proximitat en nuclis antics de municipis beneficiaris de la Llei de barris. Un total de vuit ajuntaments catalans amb programes de regeneració integral en marxa han estat els protagonistes d'aquesta iniciativa conjunta.

Barcelona, Besalú, Cambrils, el Vendrell, Lleida, Roses, Solsona i Tarragona, municipis amb tipologies molt diverses, però amb la característica comuna de tenir un nucli antic, han dut a terme, des del mes de juny d'enguany i fins a l'octubre, una campanya que, sota el lema "Barris antics, molt per descobrir, molt per oferir", ha revitalitzat el comerç de proximitat com a fórmula per afavorir la cohesió social.

La campanya ha arribat a més de 40.000 habitants i ha consistit en el sorteig de bosses de la compra amb rodes, amb la col•laboració de les associacions de comerciants de cadascun dels municipis participants. Els compradors han rebut números per participar en el sorteig de la bossa segons el sistema triat per cada municipi, bé fossin rasca-rasca o lliurament de butlletes. En total, s'han repartit 1.565 bosses amb rodes als vuit municipis participants i la campanya ha comptat amb la participació de 694 establiments de tot Catalunya.


Dinamitzar el comerç de proximitat, una prioritat per als nuclis antics

L'any 2007 es va constituir la Xarxa de Barris amb Projectes, una plataforma que reunia tots els municipis que tenien en marxa programes de regeneració integral, beneficiaris dels ajuts de la Llei de barris. A aquesta Xarxa s'hi ha anat incorporant personal tècnic dels municipis de convocatòries posteriors, fins a integrar 470 professionals. La Xarxa té com a principal objectiu servir de lloc comú per a l'intercanvi d'experiències i es divideix en diverses subxarxes que agrupen municipis amb característiques comunes, com ara nuclis antics o barris amb riu.

La primera subxarxa que es va crear va ser la de Nuclis Antics i la campanya de la qual avui s'han presentat les conclusions és la primera iniciativa impulsada pels municipis que en formen part, amb el lideratge de l'Ajuntament del Vendrell. Atès que la dinamització del comerç de proximitat és una de les prioritats de tots els nuclis antics, la subxarxa va decidir que la seva primera acció comuna seria una campanya en aquest sentit. La voluntat última és ajudar per tal que els nuclis antics recuperin la centralitat comercial que sempre han tingut i tornin a ser un referent de la vida social dels seus municipis.

Durant la jornada que va tenir lloc ahir al matí es van presentar les línies d'actuació per a la segona edició d'aquesta campanya, que vol ser una continuació de la primera, aprofitant la imatge corporativa que s'ha consolidat, buscant obsequis més atractius per als compradors i, sobretot, ampliant-la a un nombre més gran de municipis.



©2019 Ajuntament del Vendrell