07-25_ACADMIA_1750_1_R_PETITA_webL’Acadèmia 1750, l’orquestra oficial del prestigiós Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, serà present al 31è Festival Internacional de Música Pau Casals que es fa al Vendrell. Oferirà un concert, el primer del mes d’agost, el dijous 4 a les 22.30 h.

Amb la finalitat de dotar el Festival de Músiques de Torroella de Montgrí d’un conjunt orquestral propi, l’any 2006 va néixer l’Orquestra Barroca del Festival de Torroella de Montgrí, a partir de l’antiga orquestra La Principessa Filosofa. La presentació de l’orquestra torroellenca es va materialitzar l’any 2006 amb la interpretació, per primera vegada a Catalunya, de l’oratori L’acompliment del Primer Manament, KV 35, de W. A. Mozart, sota la direcció de Marek Stryncl. A partir d’aleshores, l’orquestra ha anat desplegant diferents projectes al costat de destacades personalitats del món de la interpretació  amb criteris històrics com ara Ottavio Dantone (Juditha Triumphans), Alfredo Bernardini (Sturm und Drang o la gènesi del romanticisme germànic) o Paul Goodwin (Una gala Haendel).

Els components de l’Acadèmia 1750 són músics especialitzats en el camp de la interpretació històrica i mantenen en comú l’interès per l’aprofundiment en l’àmbit dels instruments originals. Els seus membres formen part de coneguts projectes orquestrals com ara Le Concert des Nations, Les Musiciens du Louvre, Concerto Köln, Al Ayre Español o El Concierto Español.

Amb la presentació del seu primer CD (un enregistrament en directe de l’oratori Juditha Triumphans realitzat a la ciutat de Lugo el maig de 2008), l’orquestra va canviar la seva denominació i va convertir-se en l’Acadèmia 1750. Amb aquesta denominació, va presentar l’any 2009 el seu segon CD dedicat a les Simfonies de Carles Baguer (Columna Música, 2009) amb el qual ha obtingut un gran èxit de crítica.  

La internacionalització de l’Acadèmia 1750 va iniciar-se al setembre de 2009 amb una interpretació de l’oratori Juditha Triumphans a l’església de San Giovanni in Bragora de Venècia amb motiu de la participació de Catalunya a la Biennale de Venècia.

En aquests anys, l’orquestra ha tingut l’oportunitat de treballar amb destacades solistes vocals com ara Isabel Rey, Núria Rial, Emanuela Galli, José Maria Lo Monaco, Gemma Coma-Alabert, Lola Casariego, Marta Infante o María Hinojosa, entre d’altres.

Al si de l’orquestra s’hi han desenvolupat diferents conjunts de música de cambra adscrits al projecte de l’Acadèmia 1750, com ara els conjunts Movimento Arioso i Doppler Ensemble.

La seva concertino és, des de la seva fundació, la violinista Farran James, que en algunes ocasions també assumeix les tasques de direcció musical.

El programa que l’Academia 1750 presenta al Vendrell gira a l’entorn de l’arte della fuga: cànons i fugues en la música instrumental del segle XVIII a Itàlia i Alemanya, amb obres de Bach, Pachelbel, Conti i Scarlatti, entre altres. Tot un programa de “festival” ben atractiu per al públic.



©2019 Ajuntament del Vendrell