07-11_Zongora-2010-_petitEl segon dels concerts del 31è Festival Internacional de Música Pau Casals estarà protagonitzat per un cor format exclusivament per veus femenines: el Cor Zóngora, que dirigeix Montserrat Meneses i que en els darrers anys s'ha fet un lloc destacat en el món del cant coral. L'any 2008 ja va actuar a l'Auditori, amb un gran èxit de públic i de crítica, juntament amb el saxofonista nord-americà Dick Oatts. El concert serà el dissabte 16 de juny a dos quarts d'onze de la nit, i en aquesta ocasió el Cor Zóngora ha convidat el director Xavier Pagès i la pianista Ana Menéndez.

El Cor Zóngora va néixer l'any 1996 al si de l'Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC) i està format per una trentena de noies, la majoria estudiants de l'escola, que treballen per aconseguir una acurada emissió vocal i per oferir una interpretació fidel i rigorosa de tota mena de repertoris, des de música antiga fins a contemporània. Sota la direcció de la seva fundadora, Montserrat Meneses, han pogut treballar i actuar amb músics tan diversos com Josep Vila, Josep Prats o la directora de cors Theodora Pavlovitch. El seu repertori és ampli, però principalment se centra en la cançó popular i obres d'autors del segle xix i xx. Entre les seves actuacions més importants destaquen la interpretació del Pessebre de Pau Casals, i la participació en Galopant vers la pau, un espectacle músicopoètic dirigit per Gerard Toldrà. El setembre del 1998 va intervenir en l'enregistrament del CD Àngel, amb música de Carlota Baldrís. El 2005 va actuar com a cor convidat al Certamen de Música Religiosa de Caravaca de la Cruz (Múrcia), i el 2006 va ser escollit cor convidat a la Setmana Cantant Internacional de Tarragona. També el 2006, va participar, juntament amb el Quartet de trompes de l'OBC, al Festival de tardor que cada any organitza l'Auditori Pau Casals del Vendrell. Guardonat amb el premi Cohí Grau per la seva trajectòria musical, l'any 2007 va actuar a Munic. El 2008, dins el marc del Festival de Jazz del Vendrell, va compartir cartell amb el prestigiós saxofonista de jazz Dick Oatts. Juntament amb Adrià Grandia a la viola de roda i Pere Olivé a la percussió, el cor va fer una reinterpretació del Llibre Vermell de Montserrat, que va portar amb gran èxit a diferents escenaris de Catalunya. Aquest mateix curs ha interpretat l'obra Stabat Mater de Pergolesi amb l'Orquestra Camera Musicae en diversos escenaris de les comarques tarragonines sota la direcció de Tomàs Grau.

Xavier Pagès actua regularment com a director en diversos festivals i auditoris de Catalunya, com L'Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Grec Festival de Barcelona, el Festival Castell de Peralada o el Festival Internacional de Música Pau Casals, entre d'altres. Cal destacar les col·laboracions amb formacions internacionals com l'Orchestre de Catalogne (França), l'Orquestra Filharmònica de Bacau (Romania) o la Thüringen Philharmonie (Alemanya), i nacionals com l'Orquestra de Cambra Terrassa 48, l'Orquestra Berguedà, o la Camerata Clàssica dels Pirineus Catalans. El 2005, va ser escollit director assistent de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. El 2008 va dirigir l'Orquestra Filharmònica de Mendoza (Argentina), i el 2009 l'Orquestra Simfònica Sinaloa de les Arts (Mèxic). Del 2004 al 2010 ha estat director titular de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. La temporada vinent ha estat convidat a dirigir l'Orquestra Ciutat de Granada (Espanya).

Per a aquest concert han preparat un programa amb dues parts ben diferenciades: a la primera, sota el títol de Laudes animae, cantaran peces de Pau Casals, César Frank, i una estrena de J. Baucells, creada especialment per al cor. A la segona part, amb el títol de Laudes vitae, interpretaran l'obra Songs of land, sea and air de G. Holst i els 12 Lieder und Romanzen de J. Brahms.



©2019 Ajuntament del Vendrell