07-11_cobla_marinada_webLa cobla, formació genuïnament catalana amb instruments únics al món, és present des de fa gairebé vint anys a la programació del Festival Internacional de Música Pau Casals. La voluntat del festival és la de divulgar els músics i la música del país i donar a conèixer les obres per a cobla, més que no pas les sardanes. Aquest any, el 31è Festival Internacional de Música Pau Casals presenta la música que Esteve Molero ha adaptat per a la Cobla Marinada. El concert serà el dijous 21 de juliol a dos quarts d'onze de la nit, i el programa que han preparat està format íntegrament per composicions de Nino Rota. La majoria de les peces provenen de les pel·lícules del director de cinema Federico Fellini.


El mateix Esteve Molero explica que "Nino Rota —malgrat haver escrit òperes, simfonies, ballets, concerts per a diversos instruments, música de cambra i obres corals— es va fer mundialment famós com a compositor de bandes sonores. Però tant en el terreny de la música de concert com en el de la música cinematogràfica, la producció de Rota es caracteritza per un estil neoromàntic, tonal, on predominen les melodies emotives. Possiblement aquesta és la clau que fa que la seva música connecti tan ràpidament amb el públic, que pot passar-se una bona estona cantussejant les melodies de Rota després de sentir-les en una pel·lícula. Rota, a més, utilitza sovint ritmes populars, com la marxa, el vals, el foxtrot salpebrat de swing, la tarantel·la, fins i tot la contradansa i el galop. Aquest fet, així com el caràcter de les seves melodies, és el que ens ha fet pensar en l'adaptació de la música de Nino Rota per al conjunt instrumental català, la cobla".

La cobla casa perfectament amb l'univers sonor de Nino Rota, sobretot amb aquelles melodies que el músic va escriure per al cineasta Federico Fellini. El caràcter agredolç de les melodies de Rota funciona perfectament si s'adapta per a tenora i tible. Per altra banda, els patrons rítmics de les danses escrites per Rota (per exemple les de Il Gattopardo de Luchino Visconti, 1963) són d'una similitud sorprenent amb el repertori habitual dels ballables per a cobla. Fins i tot pel que fa a l'espectre sonor, la cobla s'apropa molt a les bandes d'instruments de vent utilitzades per Rota en les seves pel·lícules.

La cobla és el conjunt instrumental català per excel·lència. La formació, que evoluciona des de les antigues cobles medievals, va ser perfeccionada per Pep Ventura, que hi va introduir nous instruments de canya (tenores i tibles), metall (cornetins, fiscorns i trombó) i corda (contrabaix). Actualment les cobles estan formades per un flabiol (que toca també el tamborí), dos tibles, dues tenores, dues trompetes, un trombó, dos fiscorns i un contrabaix, amb l'afegit ocasional de percussions. Des d'aleshores, les cobles s'han dedicat en bona mesura a la interpretació de la sardana, la dansa nacional de Catalunya, però també obres lliures escrites expressament per a cobla, glosses de temes populars i ballets. En les darreres dècades, el repertori de cobla s'ha ampliat encara més, amb la inclusió de peces de cambra, obres de fusió, ballables, etc.

La Cobla Marinada, creada el 10 de maig de 1981, ha estat sempre una de les agrupacions amb més interès per obrir nous camins en el terreny de la música de cobla. Actualment és una de les formacions més actives, i actua a la majoria dels aplecs de més prestigi que s'organitzen arreu de Catalunya i a un elevat nombre d'audicions de sardanes, també a l'estranger.



©2019 Ajuntament del Vendrell