05-11_internet_diariConsultar els continguts dels diaris locals i comarcals de final del segle xix i la primera meitat del segle xx, tal com es van publicar en les seves versions impreses, ja es pot fer còmodament des d'internet gràcies a la inclusió dels fons digitalitzats de la Biblioteca Pública Terra Baixa al portal ARCA: Arxiu de Revistes Antigues de Catalunya. ARCA és un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya que inclou diaris que han estat representatius dins la cultura i la societat catalana, i que és accessible a http://www.bnc.cat/digital/arca/


Des l'any 2003, que la Biblioteca va digitalitzar els seus fons de premsa local antiga, la consulta podia fer-se en l'exemplar de paper o en format digital mitjançant consulta amb l'ordinador, únicament des de la mateixa Biblioteca. Això va significar una important millora tant per la qualitat i rapidesa en la cerca d'informació com per la preservació del desgast dels originals.

Amb l'increment de l'ús massiu de les noves tecnologies i la xarxa d'Internet, la Biblioteca es va plantejar la possibilitat d'oferir l'accés a aquestes publicacions des de casa o des de qualsevol altre punt d'accés. Amb aquesta finalitat, l'any 2010 la Biblioteca va signar un conveni amb la Biblioteca de Catalunya per tal d'introduir aquests fons al portal ARCA, important eina per a la recuperació i preservació del patrimoni hemerogràfic català.

Entre els diaris i publicacions del Vendrell i comarca inclosos a ARCA es poden trobar les edicions d'El Vendrellense (1892 - 1904 i 1921 - 1923), La Comarca de Vendrell (1904 - 1908, i 1929 - 1930), Baix Penedès (1906 – 1937), Catalunya Esportiva (1928 - 1929), Patria y Sports (1929), La Veu de la Comarca (1931) i Vendrell (1952 - 1966), que corresponen als més importants dels que han existit al territori o, si més no, els més consultats.

La consulta dels continguts es fa mitjançant l'accés a cadascuna de les capçaleres i, a partir d'aquí, es pot anar navegant de número en número i de pàgina en pàgina. El servei permet també fer descàrregues o imprimir pàgines, a més d'altres opcions com un cercador per paraula dins de cada exemplar.

Actualment, la Biblioteca continua treballant en aquesta secció per tal d'aconseguir accés a alguns títols locals conservats en altres biblioteques de Catalunya o inclús a l'altra banda de l'Atlàntic ja que, per exemple, de la publicació La Gralla només se'n conserven alguns exemplars a la Biblioteca Nacional de Montevideo (Uruguai).



©2019 Ajuntament del Vendrell