05-09_pla_director_presentacio01_webJaume Amill, de la consultoria Daleph, ha presentat aquesta setmana la diagnosi i les línies estratègiques del tercer Pla Director de l'Ocupació i Promoció de l'Activitat Econòmica del Vendrell (2011-2014).

Durant dos mesos, s'han fet reunions a través de set grups de treball, en les quals han participat empreses, autònoms, gremis, la Mesa de Formació i tècnics municipals d'Ocupació, Empresa i Promoció Econòmica. En aquestes reunions s'han analitzat els indicadors socioeconòmics, s'han recollit les propostes que han aportat els diferents agents econòmics i s'han definit les línies bàsiques d'actuació que s'hauran de seguir, en els propers quatre anys, per generar ocupació i per fer les empreses del Vendrell més competitives. A efectes pràctics, el Pla Director permetrà a l'Ajuntament, a través de L'Eina, adaptar les seves actuacions a la realitat socioeconòmica actual per tal d'optimitzar-ne l'eficàcia.

A grans trets, la diagnosi del Pla Director indica que en els darrers quatre anys el municipi ha tingut un creixement demogràfic d'entre un 6% i un 8%, que ha augmentat l'atur amb una disminució d'un 20% de persones afiliades a la Seguretat Social, que hi ha poca activitat industrial, que l'activitat econòmica està molt concentrada en el sector serveis i que, en l'àmbit del comerç, hi ha una fuga de despesa cap a altres poblacions com Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú o Tarragona. Pel que fa a L'Eina, el document recull que es tracta d'un instrument de promoció econòmica i d'ocupació amb dotze anys de bagatge que ajuda a disminuir els efectes de la crisi. Cal dir que L'Eina té molt de renom en el vessant de l'ocupació; en canvi, no és tan coneguda pel seu vessant empresarial.

Respecte a les polítiques que s'han de seguir els propers quatre anys, el Pla Director marca cinc línies estratègiques:

-Millorar l'ocupabiliat amb més formació i intensificant la intermediació laboral entre les empreses i les persones que cerquen un lloc de treball.

-Treballar en la generació de més activitat econòmica donant suport a les empreses per augmentar la seva competitivitat i producció, ajudant les persones emprenedores per desenvolupar noves empreses i diversificant els sectors.

-En l'àmbit del comerç, reduir la fuga de despesa a altres poblacions i fomentar un urbanisme comercial.

-En matèria de turisme, desestacionalitzar l'ocupació, millorar i consolidar l'oferta actual, ampliar i diversificar els productes turístics i analitzar la demanda turística per adaptar-se a les preferències dels turistes.

-Millorar la coordinació interna entre els diferents departaments de l'Ajuntament a l'hora de desenvolupar accions per augmentar l'activitat econòmica i l'ocupació.

A partir d'aquestes línies estratègiques, està previst desenvolupar al voltant de vuitanta mesures concretes, de les quals cada any s'aniran prioritzant les accions que s'han de desenvolupar.



©2019 Ajuntament del Vendrell