CocowL'exposició il·lustra la relació que varen mantenir Fenosa i Chanel entre els anys 1939 i 1940 i s'inaugurarà el divendres 18 de març, a les 19'30 h, a la seu de la Fundació, al c/Major, 25, del Vendrell. L'han presentat avui el vicepresident de la Fundació Apel·les Fenosa i alcalde del Vendrell, Benet Jané, i el director de la Fundació, Josep Miquel García, en un acte que també ha inclòs la signatura del conveni de col·laboració entre la Fundació i l'empresa Aigües de Tomoví, que aporta 5.000 per a la realització d'aquesta mostra.

L'escultor havia arribat a París l'estiu de 1939, exiliat, i de seguida va tornar a connectar amb Picasso, que el va ajudar d´immediat. Picasso tenia por de l'inici d'un conflicte bèl·lic i va marxar a Royan. Abans, però, va demanar a Jean Cocteau que ajudés Fenosa. Cocteau va instal·lar-lo al seu apartament just el dia de la declaració de Guerra i va presentar Fenosa a Coco Chanel. De seguida Chanel va instal·lar Fenosa a l'Hotel Ritz. Fenosa va fer el retrat de Coco Chanel i va iniciar una relació amorosa fins l´entrada dels alemanys a París.

L'exposició formula alguns detalls d'aquesta relació, amb documents com les notes que Coco Chanel deixava a Fenosa, les factures de l'hotel Ritz, la correspondència entre els amics de Fenosa que s'hi adreçen al Ritz, així com fotografies de tots dos, i un dibuix inèdit que Fenosa va fer a Coco Chanel.

Un aspecte també inèdit és la col·laboració de Fenosa amb l´escenografia del ballet "Bachannale" que Coco Chanel preparava per Salvador Dalí. L'exposició presenta fotografies de Fenosa i Chanel amb elements del Ballet i alguns dibuixos de Fenosa inspirat en detalls escenogràfics. També les cartes que Dalí i Gala envien a Fenosa per demanar-li ajut per obtenir documentació per restar a França.

En el moment de l'Ocupació Fenosa fuig al Sud i es troba amb Coco Chanel a Toulouse i a Pau. Amb posterioritat, i fins entrats els anys 50, Coco Chanel compra escultures a Fenosa, com la famosa "Flûtiste" que va conservar sempre al seu apartament de la Rue Cambon. Quan l'any 1948 Fenosa es casa amb Nicole, Coco Chanel dissenya el vestit de noces i visita sovint la parella a casa seva, acompanyada del poeta Pierre Reverdy.

L'exposició restarà oberta fins el 30 de setembre i aproximadament cada mes, anirà incorporant nova documentació i objectes d'interès.



©2019 Ajuntament del Vendrell