09-06_trio_kandinsky_setembre_webSota el títol genèric d'"Estrenes d'ahir, estrenes d'avui", s'ha programat el concert del Cicle de Tardor del Patronat Municipal Auditori Pau Casals del Vendrell, que es farà el diumenge 5 de desembre a les 12 del migdia.

El concert anirà a càrrec del Trio Kandinsky, resident a l'Auditori Pau Casals del Vendrell, format per Amparo Lacruz al violoncel, Corrado Bolsi al violí i Emili Brugalla al piano, que interpretaran les següents obres: Trio de Joaquim Malats (1872-1912), Moebius Trio (2007) de Jesús Rodríguez Picó (1953) i Trio Pètals (2009) de Ramon Humet (1968).

El programa compta amb l'estrena de l'obra Moebius Trio de Jesús Rodríguez Picó, i la reestrena –o estrena a l'Estat espanyol- del Trio Pètals de Ramon Humet. Com a fet rellevant, cal subratllar que aquests dos compositors assistiran al concert, faran algunes explicacions al públic sobre les peces i contestaran les preguntes que els facin.

El mateix Trio Kandinsky ha escrit els següents comentaris per al programa del concert: "Fidels al nostre compromís d'estrenar obres contemporànies, hem volgut estendre darrerament aquest compromís a la recuperació del nostre patrimoni musical; es tracta doncs de la reestrena i pràcticament "estrena" d'obres que han caigut injustament en l'oblit i que són autèntiques petites joies que es mereixen tornar a ser presentades en públic.

Dues de les obres que sentirem avui estan dedicades al Trio Kandinsky: són les obres de Jesús Rodríguez Picó i de Ramon Humet.

Moebius Trio, de Jesús Rodríguez Picó, es presenta com a estrena absoluta. L'obra està basada en la famosa cinta "descoberta" per l'astrònom Augustus Moebius. Aquesta cinta -que només té una cara- és un dibuix que suscita la paradoxa, la il·lusió visual, com els coneguts dibuixos d'Escher. El compositor ha volgut copsar aquesta idea per construir un calidoscopi de jocs sonors, amb cites ocasionals de Xostakóvitx i Nino Rota.

El Trio Pètals, de Ramon Humet, va ser estrenat pel Trio Kandinsky al Japó, al Koen-Dori Classics (Tokio) el 10 de desembre de 2009. Avui en fem la primera audició completa a Catalunya. La música, inspirada en un haiku (poema breu) del poeta japonès Bankoku, evoca en el segon moviment la caiguda de pètals de la prunera, un lloc comú de la poesia espiritual japonesa. Tot el trio, en els seus moments més vitals i més contemplatius, s'acosta a l'èxtasi que probablement devia experimentar el poeta en els darrers instants del seu transcurs vital.

El Trio de Joaquim Malats, el manuscrit del qual es troba a la Biblioteca del Palau de la Música, és una obra contemporània de la música de Granados. Ambdós van estudiar a París i foren grans amics. L'obra, dividida en tres moviments, transmet l'atmosfera modernista i romàntica dels salons intel·lectuals de l'època. És una obra plena de poesia, amb inspiració d'arrel castissa i amb moments brillants plens de color."



©2019 Ajuntament del Vendrell