SamFrancis_JeanMariedelMoralwLa Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell inaugura el proper dia 9 d'octubre a les 19'30 h l'exposició "De Nicolas de Staël a Apel·les Fenosa: Homenatge a Jacques Dubourg", que restarà oberta fins a final de febrer de 2011.

El nom de Jacques Dubourg (1897-1981) estarà sempre lligat a la memòria d'Apel·les Fenosa, ja que la seva galeria del 126 del bulevard Haussmann de París va acollir sis exposicions individuals de l'artista barceloní entre 1946 i 1970.

Jacques Dubourg, que va ser un expert en pintura francesa dels segles xix i xx, va obrir la seva galeria als artistes vius del seu temps i va promoure els contactes amb l'escena nord-americana en els anys de la postguerra, amb una predilecció per uns artistes que va estimar i va projectar amb dedicació. L'estol d'aquests artistes, en el qual s'inclou amb protagonisme Fenosa, va resultar de gran nivell, amb noms com Nicolas de Staël, Riopelle, Sam Francis, Joan Mitchell, Georges Mathieu o Charles Lapicque.

El pare de Jacques Dubourg, Octave, era emmarcador actiu a París a l'entorn dels pintors impressionistes. Tenia el seu obrador al carrer de St. Roch, i va morir quan Jacques tenia divuit anys. El seu nom apareix a la correspondència de Camille Pissarro i de Théo Van Gogh.

De jove, Jacques va estudiar de nits a l'Escola del Louvre després de participar en la guerra de 1914. L'any 1922 va treballar a la galeria Georges Petit, fundada l'any 1846, que estava instal·lada al carrer de Sèze. Va ser la galeria rival de Durand-Ruel i va cloure l'any 1933. A la galeria va conèixer la filla d'un client, Noemi, amb qui es va casar.

Va ser novament cridat a files durant la Segona Guerra Mundial, i va assolir el grau de capità. Va restar captiu durant un any i mig i va tornar a París. Mentrestant la seva muller va portar la galeria establerta al carrer del Cirque.

Al seu retorn va conèixer Fenosa i es va interessar per la promoció de la seva obra. Fins a l'any 1946 va vendre constantment les seves obres i el va posar en contacte amb l'escena americana.
L'exposició mostra tota la trajectòria de la galeria i documenta totes les exposicions que hi va presentar. Al costat de Matisse, Dufy o Goya, Dubourg va interessar-se molt especialment per pintors com Riopelle i Nicolas de Staël, i artistes americans com Sam Francis o Joan Mitchell.

La presència d'obres d'aquests artistes al costat de les de Fenosa ens fan veure que l'abstracció d'aquella època tenia unes vinculacions amb la naturalesa que l'aproximaven també a l'obra de l'escultor català.



©2019 Ajuntament del Vendrell