08-09_Maria_Bayo_webLa guanyadora del Premio Nacional de Música 2009, la cantant Maria Bayo, serà present al 30è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell el dissabte 14 d'agost a dos quarts d'onze de la nit. Maria Bayo farà un recital de lied, en dues parts ben diferenciades, acompanyada al piano per Maciej Pikulski.

Aquesta serà la segona participació de Maria Bayo en el Festival Internacional de Música Pau Casals que, tal com ja va passar l'any 2006, ha despertat molta expectació.

María Bayo és una de les cantants més respectades de l'escena internacional. Ha ofert, des que va començar la carrera, el caràcter vocal i la psicologia dels personatges a qui dóna vida, amb tot el rigor interpretatiu. Durant més de vint anys de carrera internacional, ha fet una gran varietat de papers operístics, que van des del barroc (Cavalli, Graun, Hasse, Haendel) fins al segle xx (Debussy, Granados, Falla, Poulenc o Stravinski), amb una predilecció especial per Mozart. Aquesta predilecció l'ha portat a ser la primera cantant de l'Estat espanyol convidada al Festival de Salzburg durant quatre temporades seguides, per representar la trilogia Mozart-Da Ponte. També té molt interès en Rossini i l'escola francesa (Gounod, Bizet, Offenbach i Messenet), però, sobretot, està motivada per la recuperació i la gravació de pàgines inèdites d'òperes i sarsueles oblidades.

Després d'haver aconseguit nombrosos premis internacionals, entre ells el primer premi –junt amb deu mencions especials més- al gran Concurs Internacional Belvedère de Viena, va debutar a Pisa, Saint Gallen i Lucerna amb Les pêcheurs de perles, Lucia de Lammermoor i La somnàmbula. A continuació, va aconseguir un gran èxit a Madrid i a París, amb el paper de Susanna a Les noces de Fígaro. Tot seguit, la crítica ja va destacar el seu carisma, l'empenta, la lluminositat del seu timbre i la clara dicció, així com les aptituds per a l'escena.

A partit de llavors ha estat convidada regularment a actuar en els teatres d'òpera més importants del món: Scala de Milà, Staatsoper de Berlín, Covent Garden de Londres, Teatro Colón de Buenos Aires, Metropolitan de Nova York; en festivals com els de Salzburg, d'Aix-en-Provence, de Peralada, de la Quincena Donostiarra i de Torroella de Montgrí; a l'Opera Bastille, al Teatro Real de Madrid i al Liceu de Barcelona; a Roma, a Sao Paulo, a Tel-Aviv i a Tòquio.

De la mateixa manera, fa un treball especial amb el repertori de lied i d'oratoris, tant en recitals com en concerts, i en les sales de més prestigi. Ha cantat i enregistrat gran part del repertori espanyol, tal com ho demostra l'àmplia discografia, que inclou la gravació completa de L'Atlàntida de M. de Falla, així com obres d'A. Vives, T. Bretón, Barbieri, E. Arrieta, E. Granados i Sorozábal.

Entre els nombrosos premi rebuts, María Bayo va ser guardonada l'any 2002 amb el Premi Príncep de Viana, el prestigiós guardó de la cultura atorgat per la Comunitat Foral de Navarra.

La primera part del concert comprèn obres de Beethoven, Mozart i Schubert, i a la segona part interpretarà peces de Mompou, Guastavino i Lecuona.



©2019 Ajuntament del Vendrell