Jordi_SavallwEl músic català més reconegut arreu del món, Jordi Savall, actuarà els propers dies 9 i 10 d'agost, a dos quarts d'onze de la nit (22.30 h) al 30è Festival Internacional de Música Pau Casals, amb un programa sobre la viola celta, fent el mateix durant els dos dies. Jordi Savall, que tocarà la viola de gamba, estarà acompanyat per l'arpista Andrew Lawrence-King i pel percussionista Pedro Estevan.

Jordi Savall representa un cas excepcional en el panorama de la música actual. Fa més de trenta anys que dóna a conèixer al món meravelles musicals abandonades en la foscor de la indiferència: les investiga, les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba o com a director. Tot un repertori essencial que ell retorna a milers d'amants de la música de tot el món.

Toca un instrument, la viola de gamba, d'un refinament més enllà del qual només hi havia el silenci, tret del seu happy few (cercle íntim) que la reverenciava. Amb tres grups musicals com Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, fundats juntament amb Montserrat Figueras, Jordi Savall explora i crea un univers d'emocions i de bellesa, i els projecta al món i a milions d'amants de la música tot fent conèixer així la viola de gamba i les músiques oblidades d'aquí i d'arreu, cosa que l'han acreditat com un dels principals defensors de la música antiga.

Com tants d'altres músics, Jordi Savall va iniciar de ben petit la seva formació musical. Començà cantant al cor de nens d'Igualada (Barcelona), la seva ciutat natal, tot completant els seus estudis musicals fent la carrera de violoncel, que va finalitzar al Conservatori de Barcelona (1964). El 1965 inicià de forma autodidacta l'estudi de la viola de gamba i la música antiga (ars musicae), perfeccionant des del 1968 la seva formació a la Schola Cantorum Basilensis (Suïssa), on el 1973 succeeix el seu mestre August Wenzinger i en la qual continua col·laborant amb cursos i classes magistrals.

L'any 2008 Jordi Savall fou nomenat "Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural" i, juntament amb Montserrat Figueras, van ser investits "Artistes per la pau", dins del programa "Ambaixadors de bona voluntat" de la UNESCO.

Enguany ha estat nomenat novament per la Unió Europea "Ambaixador de l'any 2009 per la creativitat i la innovació". I el passat mes de juny li ha estat concedit el Premi Nacional de Música, atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya.

El mateix Jordi Savall escriu sobre aquest concert: "Si la cara és el mirall de l'ànima, la música d'un poble és el reflex de l'esperit de la seva identitat, originàriament individual, però que pren forma amb el temps com a imatge del conjunt d'un espai cultural propi i únic. Qualsevol música transmesa i conservada per tradició oral és el resultat d'una feliç supervivència, seguida d'un llarg procés de selecció i de síntesi. Al contrari de certes cultures orientals que s'han desenvolupat sobretot en un espai de tradició oral, al món occidental únicament les músiques anomenades tradicionals, populars o folklòriques han sabut perdurar gràcies a aquests mecanismes de transmissió no escrita. Les músiques cèltiques del fiddle, o violí, d'Escòcia i Irlanda (i, fins i tot, les de les comunitats d'emigrants d'aquests països a Amèrica del Nord) constitueixen un cas únic a Europa occidental. Es tracta d'un dels patrimonis més rics i més bells de totes les tradicions musicals vives del nostre temps. Tots els milers d'airs, pastorals, laments, hornpipes, reels, rants, jigs, etc. conservats per les diferents tradicions orals, transmesos amb amor de pare a fill, amb perseverança d'una generació a l'altra, són en realitat veritables músiques supervivents. En efecte, es tracta de músiques que han tingut el privilegi, i la sort per a nosaltres, de sobreviure la inevitable i constant amnèsia cultural de l'home i els seus deliris globalitzadors".



©2019 Ajuntament del Vendrell