Cobla_MediterraniawEl segon dels concerts del 30è Festival Internacional de Música Pau Casals, que es fa a l'Auditori Pau Casals del Vendrell, serà dissabte vinent, 17 de juliol, a dos quarts d'onze del vespre. És el concert que, des de l'any 1992, el Festival Internacional de Música Pau Casals dedica a la música de cobla i a la cobla com a orquestra de cambra. És un concert que també té com a objectiu donar a conèixer els compositors de música per a cobla i les possibilitats d'aquests instruments únics al món.

El concert de dissabte és a càrrec de la Cobla Mediterrània junt amb diferents solistes: Francesc Gregori, saxo; Carlota Amargós, violí; Manuel Martínez del Fresno, violoncel, i Jordi Vilaprinyó, piano. La Cobla Mediterrània estarà dirigida pel compositor Joan Albert Amargós, que ho farà per a les seves pròpies obres, i també pel director Daniel Mestre.

El programa que han seleccionat expressament per aquest concert serà, a la primera part, Variants de color (esbós simfònic), de Joan Albert Amargós; Camins (esbós simfònic per a cobla i percussió), de Jesús Ventura, i Festa a ciutat (esbós simfònic), d'Antoni Ros. A la segona part hi haurà: Akelarre (fantasia per a cobla), de Francesc Cassú; Suite traumàtica (per a saxo, cobla i percussió), de Joan-Josep Blay, i Simfonieta concertant, de Joan Albert Amargós (per a piano, violí, violoncel, cobla i percussió).

La Cobla Mediterrània va ser fundada l'any 1979 per un grup de joves instrumentistes motivats pel desig de conrear el vessant més qualitatiu de la música per a cobla. El seu primer director fou el mestre Josep Maria Bernat i des de l'any 1992 assolí la direcció el mestre Jesús Ventura. El 2005 en pren el relleu el mestre Bernat Castillejo. Les sardanes, els balls vuitcentistes i la música simfònica per a cobla han format la base principal de la programació de les activitats durant els seus 25 anys d'existència.

El convenciment de les múltiples possibilitats del conjunt "cobla", però, ha fet que, des dels seus inicis, la Mediterrània es distingís per incorporar al seu repertori altres tipus de música, interpretant adaptacions per a la formació d'obres del Renaixement, de petites peces de música clàssica i fins i tot d'arranjaments de clàssics contemporanis.

Al llarg de la seva trajectòria, ha actuat als més importants escenaris i festivals de música del país. A l'estranger, cal destacar la seva participació en diversos festivals a França (Avinyó, Chalons-sur-Saone i Perpinyà); en els actes d'inauguració del Casal Català de L'Havana (Cuba), l'any 1999, o en el concert central, juntament amb la Coral Polifònica de Puig-reig, de l'Aplec Internacional de la Sardana a Copenhaguen el 2001.

L'Obra del Ballet Popular, l'any 2003, li concedeix el Premi a les iniciatives renovadores, per la producció del concert monogràfic dedicat a Verdaguer, que la Cobla presentà a diversos escenaris del país durant l'any Verdaguer (2002). Una altra proposta de la cobla ha estat l'espectacle Dalí i la música del seu temps, l'any del centenari de l'artista (2004), un espectacle que fa un repàs a la vida i les excentricitats de Dalí amb un muntatge que combina música, text i llums amb un resultat visual totalment innovador en el món de la música per a cobla.

A més, aquest any la cobla va celebrar el seu 25è aniversari, amb diversos actes i l'edició d'un CD amb diversos temes per a cobla i instruments solistes interpretats sempre per components o excomponents de la cobla.

Els últims treballs de la cobla han estat enregistraments de sardanes i música per a cobla, destacant l'inici d'una integral de l'obra de la qual ha sigut el director durant molts anys Jesús Ventura.



©2019 Ajuntament del Vendrell