06-09_rumbamazigha_webUna barreja de rumba i música amaziga del Marroc es podrà escoltar en el concert de Música per a la Diversitat, que organitza i patrocina la Regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament del Vendrell, amb el suport del Patronat Municipal Auditori Pau Casals. Aquest concert serà el diumenge 13 de juny a les vuit del vespre (20 h) a l'Auditori Pau Casals del Vendrell.

Amb RumbAmazigha, la rumba catalana i la música popular amaziga intercanvien els seus llenguatges musicals, melodies i ritmes, per crear col·lectivament un so popular, ballable, festiu, propi i sense etiquetes. Un projecte del Taller de Músics que neix per impulsar i barrejar músics de procedències diverses, geogràfiques i estilístiques.

La rumba catalana és, potser, l'última música popular inventada a Europa, concretament a Barcelona. Van ser els gitanos catalans del carrer de la Cera, de Gràcia i d'Hostafrancs els que la van crear i la van convertir en un referent musical de primera fila. Curiosament, entre els músics de RumbAmazigha, hi ha néts i besnéts dels mestres inventors d'aquest gènere musical. Peret ens recordava que, tot i que és a aquesta població a qui se li deu la creació de la rumba, no s'ha d'oblidar que, precisament, la clau del seu èxit està fora d'aquests orígens, en l'extensió dels seus valors i en la seva capacitat de trencar fronteres i unir persones.

Avui tenim la sort que la societat catalana té nous membres vinguts d'arreu del món i molts d'ells, concretament, de la conca sud del Mediterrani. La major part d'aquesta població, contràriament al que molta gent pot creure, no és àrab, sinó amaziga. Aquesta és l'adscripció en la qual es reconeixen la majoria d'habitants del nord d'Àfrica, des de l'Atlàntic i Canàries (els amazics hispanitzats o guantxes) fins a Egipte, i des del Mediterrani fins al desert de Mali, Níger, el Txad i Burkina Faso, on es troben els tuaregs.

Els amazics tenen idioma (el tamazight) i alfabet, formes culturals i expressions artístiques i musicals pròpies, distintes de les de l'elit governant d'aquests estats, que són tots arabistes. Als amazics també se'ls coneix com a berebers o bàrbars, que són denominacions posades pels invasors. La significació d'aquests termes és la de 'salvatges', en referència a les tribus amazics que rebutjaven totes les ocupacions (fenícia, romana, grega... fins a l'àrab i el colonialisme europeu), que han patit durant tota la història; per defensar-se, es refugiaven a les muntanyes i al desert.

Com en les edicions anteriors de Música per a la Diversitat, en acabar el concert hi haurà degustació de te i dolços del Marroc.



©2019 Ajuntament del Vendrell