05-24_scar_Alabau_2L'Orquestra Camerata XXI, una de les millors orquestres del país, donarà la mà al jove violoncel·lista Òscar Alabau Fernández, que es presenta a l'Auditori Pau Casals com a becari de la Fundació Pau Casals. Ho farà en el concert que oferiran el proper dissabte 29 de maig, a les deu del vespre (22 h), a l'Auditori Pau Casals del Vendrell, dintre del Cicle + Músiques. El violoncel·lista Òscar Alabau serà el solista de l'obra Variacions rococó de P. I. Txaikovski. El concert començarà amb l'obertura Los esclavos felices de J. C. Arriga, i en la segona part es podrà escoltar la Simfonia núm. 2 de L. van Beethoven. Toca un violoncel Camillus Camilli fecit Mantua 1745, cedit per la senyora Ursula Herman.

Òscar Alabau va néixer a Barcelona l'any 1988. Inicia els estudis de violoncel de molt jove amb el seu pare, Joaquim Alabau, i posteriorment amb Iñaki Etxepare. Amb 14 anys continua els estudis de violoncel i ESO a l'Escola Oriol Martorell amb Josep Pazos i, més tard, al Conservatori Superior de Música del Liceu amb Amparo Lacruz. En l'actualitat, cursa els estudis de grau superior a la Guildhall School of Music and Drama de Londres amb la professora Louise Hopkins. També ha rebut consells i ha fet cursos de perfeccionament amb Wenn Sin-Yang, Steve Doane, Colin Carr, Richard Aaron, Asier Polo i Alexander Bailey. Ha participat en nombrosos festivals internacionals, com ara el Forum Internacional de Violoncello (Espanya), el Festival Internacional de Musica de Jimena de la Frontera y del Campo de Gibraltar (Espanya), el Forum Artium (Alemanya), Charterhouse International Music Festival (Anglaterra) i l'Aspen Music Festival (EUA). L'estiu vinent prendrà part en el Heifetz International Music Institute a New Hampshire (EUA).

Ha tocat com al solista arreu de Catalunya en auditoris com el de l'ESMUC, el de Pau Casals del Vendrell, el de Vila-seca, el d'Almoster, el de Tarragona i el de Reus, i amb les orquestres de l'Escola Oriol Martorell i la Jove Orquestra Camerata XXI.

També ha fet recitals arreu de Catalunya i Anglaterra (en sales com la Netherhall de Londres), i en el Cicle de Concerts de l'Auditori Municipal de Terrassa, en el Cicle Clàssica a la Casa Orlandai, a la Sala Mas i Mas de Barcelona i a la Sala de Cambra del Palau de la Música Catalana, on va debutar al maig de l'any passat, entre d'altres.

Entre els premis obtinguts, cal destacar els següents: MBF Education Award 2007 Londres, segon premi del Concurs Joves Intèrprets de Sant Cugat, primer premi al XII Concurs Cambra de Barcelona i segon premi a l'Arjau. Així mateix, ha estat becat per la fundació AIE i, en tres ocasions, per la Fundació Pau Casals i la Generalitat de Catalunya.

L'Orquestra Camerata XXI es presenta públicament l'any 2003, amb un caràcter professional i estable. A l'empara de la Fundació Privada Camerata XXI, compta amb el suport de l'Ajuntament de Tarragona, la Fundació Caixa Tarragona, l'Ajuntament del Vendrell a través del Patronat Municipal Auditori Pau Casals, REPSOL i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'Orquesta, sota la batuta de Tobias Gossman (director musical), ha actuat en diverses poblacions de Catalunya i, des de l'any de la seva constitució, està present en el Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell. Dins del seu repertori, cal destacar les interpretacions de les simfonies de Mozart, Haydn, Schubert i Beethoven. Cal destacar també les produccions d'El messies de Händel, el Rèquiem de W. A. Mozart, i el Magnificat i l'Oratori de Nadal amb el Cor Ciutat de Tarragona, sota la direcció de Josep Prats i Tobias Gosmann. El passat mes de juny, l'orquestra simfònica fou la protagonista de l'acte de presentació de la candidatura de Tarragona 2016 – Ciutat Cultural Europea.

El rigor en el treball, el resultat sonor i el reconeixement de la crítica i del públic han fet que, actualment, l'Orquestra Camerata XXI sigui considerada una de les formacions més notables del present i amb més projecció de futur.



©2019 Ajuntament del Vendrell