La Biblioteca Pública Terra Baixa ha estat una de les escollides per la Subdirecció General de Biblioteques per formar part d’una prova pilot per a la introducció dels e-books a les biblioteques públiques catalanes. En total, seran 28 els llibres electrònics que es distribuiran pels diferents territoris, un dels quals estarà a disposició dels usuaris al Vendrell.

L’objectiu principal d’aquest pla pilot és introduir les noves tecnologies i testar aquestes noves eines en les biblioteques públiques del territori. Així mateix, també es vol fomentar el desenvolupament de col·leccions digitals de llibres electrònics. En aquest sentit, des del Departament s’està treballant en una plataforma tecnològica que permeti la descàrrega d’aquest material des de les pròpies pàgines web de les biblioteques.


A partir del dilluns 5 d’abril, els usuaris de la Biblioteca del Vendrell, prèvia sol·licitud i reserva, tindran a la seva disposició un d’aquests aparells, que podran endur-se a casa i tenir-lo durant un màxim de 15 dies per a familiaritzar-s’hi. En retornar-lo a la Biblioteca, hauran d’omplir una breu enquesta on es demanarà la seva opinió sobre l’ús d’aquest format. Les informacions i observacions obtingudes dels usuaris serviran per definir la millor manera d’incorporar els llibres electrònics a les biblioteques.

El model de lector seleccionat està carregat amb 110 obres en català, 92 en castellà i 47 en anglès. Disposa de pantalla amb tecnologia e-ink, i permet la lectura com si es tractés de lletres impreses sobre paper. El contrast i la nitidesa de la imatge admet la lectura tant a ple sol com des d’angles plans. Amb un gruix de només 9 mm i un pes de 174 grams, és més lleuger i petit que un llibre corrent, i fa possible llegir còmodament sense que importi la magnitud de l’obra. A més, la mida del text pot ser modificada per adequar-se a les necessitats visuals. El Iliber (nom comercial de l’aparell) té una memòria interna amb capacitat per emmagatzemar més de 900 llibres i còmics en format electrònic, i una autonomia d’unes 8.000 voltes de pàgina, la qual cosa significa que, a una mitjana de lectura de 200 pàgines al dia, permet llegir durant 40 dies abans d’haver de recarregar la bateria.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell