La cotorra de pit gris, o argentina, és cada vegada més habitual al municipi. Aquesta petita au és originària d’Argentina, Bolívia i Brasil. Són aus amistoses i molt adaptables al medi, però també són molt destructives i sorolloses.

Actualment hi ha colònies en llibertat establertes al municipi. El fet que no hi hagi cap depredador propicia una elevada taxa de reproducció.

La cotorra és perillosa perquè construeix els nius a les capçades dels arbres. Els nius poden arribar a pesar més de 30 kg i representen un risc per als vianants.

 cotorres  

 

ACTUACIONS

Poda periòdica de palmeres: De manera periòdica es poden les palmeres com a mesura de control sobre la població de cotorres, ja que són els arbres que utilitzen habitualment per fer els seus nius.

Retirada de nius: És fa a la via pública, davant de situacions que poden esdevenir un risc per a les persones com la caiguda de nius, molèsties per sorolls o acumulació d’excrements en les zones on habiten.

 

FITXA TÈCNICA DE L’ESPÈCIE

Nom vulgar: Cotorra argentina

Nom llatí: Myiopsitta monachus 

Ordre: Psitaciformes

Família: Psittacidae

Mida: 30 cm

Aliment: Fruits, flors, larves i insectes

 Reconeixement

Es caracteritza perquè té la part alta del pit i el front de color gris. La panxa pot ser una mica més groga que el pit i la resta del cos és verda. Les ales són punxegudes, com la cua, i poden presentar tons blavosos o verd fosc. Viu en colònies i és molt sorollosa. Té un vol ràpid, caracteritzat pel constant batec de les ales, i de poca altura.

Cicle biològic

Es reprodueix entre els mesos d’agost i desembre, i pot arribar a fer dues postes anuals. Construeix el niu amb branques al voltant de la base de les fulles de les palmeres. També pot fer els nius en altres arbres, com ara els eucaliptus, oms, pins o cedres, i fins i tot en antenes i edificis.

Cada niu acostuma a presentar més d’una cambra, en la qual s’allotja una parella i els seus pollets. El niu és vigilat i defensat per tot el conjunt de cotorres que l’habiten. A més, els individus mantenen el niu tot l’any, fet que els permet dormir-hi fora de l’estació reproductora: això els facilita sobreviure al fred de l’hivern.

Problemes relacionats

  • Caiguda de nius a causa del pes excessiu (fins a 30 kg).
  • Molèsties pels sorolls associat a la proximitat de nius en llocs habitats.
  • Degradació del mobiliari urbà i altres estructures o edificis pels seus excrements.
  • Danys a l’agricultura perquè en la seva dieta incorporen fruites i hortalisses.
  • El contacte amb els excrements representa un risc per a la salut de les persones.

  CONSELLS

Aliment: No alimentar-les.

Webcam El Vendrell
Webcam el Vendrell
Webcam Plaça Nova
Webcam Plaça Nova
facebook_48twitter_48